• Projekt TEACHING GREEN

          • Druhý polrok bol v znamení výziev medzinárodného projektu TEACHING GREEN. Plniť výzvy sa snažili žiaci so svojimi učiteľmi na hodinách anglického jazyka, informatiky, techniky, v ŠKD ale aj vo voľnom čase. Najaktívnejším žiakom, ktorý splnil všetkých osem zverejnených výziev je tretiak ADAM PAPIERNIK.

            Srdečne blahoželáme:-)

            Lepší prehľad o plnení tohtoročných výziev priblíži video.

            Zážitkové učenie na hodinách anglického jazyka s pani Kapráľovou približuje takisto video o pečení pizze.

          • Švihadlový maratón v ŠKD

          • Leto, tenisky, švihadlo ... Prázdninové spomienky mamičiek mnohých prváčikov. Popoludní si niektorí prváci vyskúšali skok cez švihadlo prvýkrát. Trénovali sme vždy, keď nám to počasie dovolilo. Dievčatá skákanie cez švihadlo opantalo viac, než chlapcov. Urobili sme si súťaž, najúspešnejšie dievčatá sme odmenili diplomami a milými cenami. Tí, ktorí majú švihadlo aj doma, sa určite cez letné prázdniny nebudú nudiť a možno sa pridajú aj mamky a ockovia.

            Bc. Iveta Fitzová

          • Víťazi výziev školského parlamentu

          • Ako iste všetci viete, tento polrok sa na našej škole uskutočňovali takzvané „výzvy školského parlamentu“, medzi ktoré patril napríklad: Deň Zeme, Farebný týždeň, Teplákový deň, Elegantný deň a mnoho iného. Ďakujeme všetkým triedam, ktoré sa zapájali a plnili výzvy s radosťou.

            Tohtoročným víťazom sa stala 8.A, ktorej sme srdečne zablahoželali a dúfame, že im chutila torta, ktorú dostali za odmenu. Taktiež gratulujeme 1.B, ktorá skončila na 2. mieste a 1.A, ktorá sa umiestnila na krásnom 3. mieste.

            Váš školský parlament (Silvia Gečanová)

          • Prednáška Inspiring Girls

          • Vďaka spolupráci s o.z. Ženský algoritmus sme participovali na medzinárodnom projekte Inspiring Girls Slovakia. Prednášky sa zúčastnilo 20 dievčat 8. ročníka. 22.6.2023 nás navštívila pani Viktória Margitová. Pani Margitová pracuje ako Senior Consultant v digitálnej agentúre Promiseo. V oblasti online marketingu pôsobí už viac ako 9 rokov, viedla desiatky projektov od malých lokálnych start-upov až po nadnárodné korporáty. Začínala tvorbou textov, dlhodobo pracovala ako Social Media Specialist, jej aktuálnou náplňou práce je najmä komunikácia s kľúčovými klientmi agentúry a príprava kampaní ako celku. Je zodpovedná za dodanie, vyhodnotenie a kvalitu kampane, ktorú agentúra dodáva, posledné tri roky pôsobila aj ako Google Certified Trainer pre oblasť digitálneho marketingu. Prednáška naplnila naše očakávania, bola zaujímavá, poučná a hlavne inšpiratívna vo výbere budúceho povolania alebo kariéry.
            RNDr. Dana Macková, kariérová poradkyňa 

          • BOLI SME V RÁDIU KOŠICE :)

          • Keďže posledný rok sa na našej škole intenzívne venujeme tvorbe školského rádia MaLeKo, veľmi sme sa potešili možnosti pozrieť sa, ako to funguje v naozajstnom verejnom rádiu. Návštevy sa zúčastnili najstarší žiaci 7.-9. ročníka, ktorí sa podieľajú na príprave našich pravidelných vysielaní. Žiaci sa spoznali s redaktormi a moderátormi, videli ich pri práci v priamom prenose, a čo bolo najlepšie, mohli si dokonca vyskúšať živý vstup v rozhovore s moderátorkou Kiwou. Tiež sme nahliadli do práce redaktorov, ktorí nám ukázali, ako nahrávajú správy, strihajú rozhovory, či hlásia dopravný servis. Neskôr sme sa presunuli do detského rádia, kde nás moderátorka Janka naučila hlasovú rozcvičku profesionálnych moderátorov a napokon vyspovedala tých našich. To, ako sa im darilo a čo všetko o sebe, našej škole, či práci v rádiu prezradili, si môžete vypočuť po kliknutí na tento odkaz:

            https://detske.radio/detske-radio-navstivili-kosicki-skolaci

            Veríme, že táto návšteva bola pre žiakov obohacujúca a motivujúca zároveň a priniesla ďalšie nadšenie pre tvorbu nášho rádia.

          • Najlepšia reklama

          • Ak sa pozorne pozriete na priložený obrázok, hneď vám udrie do očí, koľko našich žiakov bolo úspešných v okresných kolách olympiád a postupových súťaží. 

            Niektoré mená sa tam dokonca vyskytujú viackrát. 

            V Košiciach nenájdete veľa škôl, ktoré by sa mohli pýšiť takýmito výraznými úspechmi. 

            Deti, ďakujeme, že nás veľmi dobre reprezentujete! Sme na Vás veľmi hrdí!

          • 3D projekty na hodinách piatackej geografie

          • Medzi posledné témy školského roka patria pamiatky UNESCO a opakovanie vedomostí z celého školského roka, ktorým sme sa s piatakmi na uplynulých hodinách venovali. Žiaci piateho ročníka vyrobili 3D modely vybraných svetových pamiatok UNESCO, ako napr. Opera v Sydney, Pyramídy v Gíze, Socha Slobody, Veľký čínsky múr a mnoho iných. Keďže si nie všetci vedeli vybrať z pamiatok, rozhodli sa vyrobiť aj modely niektorých prírodných javov, o ktorých sa počas celého roka učili. Na fotkách môžeme vidieť piktogramy počasia ručne ušité z bavlny, 3D model stavby Zeme, či modely rieky a sopky.

            Mgr. Viktória Gernešiová 

          • Júnová výzva školského parlamentu

          • V piatok nás opäť čaká naša už dobre známa súťaž školského parlamentu, ktorú spoločne absolvujeme každý mesiac.

            Nedávno sme mali teplákový deň, a preto to teraz pojmime opačne - elegantným dňom.

            Od chlapcov sa očakáva minimálne košeľa a od dievčat sukňa, šaty alebo blúzka a nohavice. Teda žiadna teplákovina a rifľovina!

            Hodnotiť sa bude 1., 2. stupeň, ale i triedni učitelia.

            Zajtra sa tešíme na vaše elegantné outfity, fantázii sa predsa medze nekladú.

            S pozdravom Váš parlament.

          • Deň so záchrannými zložkami

          • Na žiadosť organizátorov Vás informujeme o tejto akcii:

            Obchodné centrum Cassovia v spolupráci s Krajským riaditeľstvom Policajného zboru v Košiciach, Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Košiciach a Záchrannou službou Košice vám prinášajú možnosť spoznať hrdinov, ktorí nás ochraňujú každý deň. 

            Nenechajte si ujsť atraktívnu prezentáciu práce policajtov, kynológov, hipológov, hasičov a záchranárov. Chýbať nebude ani dopravné ihrisko, štvorkolky, súťaže a bohatý sprievodný program a ešte viac!

            Pridajte sa k nám v sobotu 24. júna 2023 od 9.30 hod.  v OC Cassovia v Košiciach a zažite nezabudnuteľný deň.

          • Výlet do Jasovskej jaskyne a Medzeva

          • Žiaci III. A a III. B sa zúčastnili zaujímavého výletu na území Slovenského krasu.

            Najprv si prezreli krásy Jasovskej jaskyne, ktorá patrí medzi najvýznamnejšie jaskyne Národného parku Slovenský kras a v rámci jaskýň je zaradená do svetového prírodného dedičstva. Po prehliadke nasledovalo kupovanie suvenírov, kde si mohli kúpiť aj suvenírovú  nulovú bankovku, ktorú je možné zakúpiť len v Jasovskej jaskyni. Po výdatnej desiate pokračovali návštevou Múzea kinematografie rodiny Schusterovej, Hámra a Hvezdárne, ktorá je jedinou inštitúciou svojho druhu v okrese Košice - okolie. Z výletu okrem krásnych zážitkov a suvenírov si doniesli aj množstvo vedomostí. Zažili krásny, náročný a atraktívny deň, aj keď bol upršaný.


            Mgr. Jana Vaculová a Mgr. Nataša Skibová

          • Netradičná olympiáda

          • Dňa 25. 5. 2023 sa na našej škole uskutočnil inkluzívny športový deň v rámci projektu "Unifikované školy".

            Išlo o projekt organizácie Špeciálne olympiády Slovensko, ktorého úlohou je podporiť spoluprácu a vzťahy medzi žiakmi bežných škôl a ich rovesníkmi s intelektuálnym znevýhodnením.

            Na našu školu zavítalo 10 žiakov zo Špeciálnej základnej školy na Vojenskej ulici v Košiciach, pre ktorých si žiaci 6.A a 6.B pripravili športové aktivity a následne si spolu s nimi aj zašportovali.  Akcia dopadla na výbornú a už teraz sa tešíme na ďalšiu spoluprácu.

             

            Mgr. Victoria Kapraľová, Mgr. Lucia Vrabľová a Mgr. Petra Baranová

          • Neverím vlastným ušiam

          • Druhý májový týždeň mali naši žiaci opäť možnosť zistiť, aké to je prísť o jeden zo zmyslov.

            Tentokrát si vyskúšali, aké prekážky by na nich čakali, ak by stratili sluch. Na žiakov 5. až 8. ročníka čakali aktivity, ktoré im priblížili život ľudí so sluchovým postihnutím. Naučili sa niečo zo života nepočujúcich, zopár posunkov, ako správne artikulovať, vyjadriť myšlienku iba za pomoci rúk či ukázať svoje meno prstovou abecedou.

             

            Mgr. Victoria Kapraľová a Mgr. Lucia Siládiová

          • V testovaní T9 sme nad priemerom SR

          • Koncom marca sa uskutočnilo celoslovenské testovanie T9 žiakov 9. ročníka z matematiky a slovenského jazyka. Aj v tomto školskom roku sme dosiahli výsledky nad priemerom ostatných škôl. 

            Priemerná úspešnosť v rámci SR bola z matematiky 55,1%, naši žiaci dosiahli 68,2%. V slovenskom jazyku bola v rámci SR priemerná úspešnosť 58,7%, deviataci z našej školy dosiahli 68,6%. 

            Deviatakom gratulujeme, ďakujeme a prajeme veľa úspechov na stredných školách! 

          • Dejepisná exkurzia našich deviatakov v Poľsku

          • Tak ako každý rok, aj v závere tohto školského roka sa naši deviataci zúčastnili dvojdňovej dejepisnej exkurzie v Poľsku. Hneď v prvý deň ráno navštívili koncentračný tábor Auschwitz-Birkenau, nemecký vyhladzovací tábor, v ktorom zahynulo približne 1,5 mil. nevinných obetí, prevažne Židov. Slová sprievodkyne, ktorá rozprávala o osudoch ľudí, boli potvrdené zachovanými predmetmi nachádzajúcimi sa v komplexe objektu. V poludňajších hodinách žiaci absolvovali historickú prehliadku mestom Krakow so zaujímavými pamiatkami ako hrad Wavel či jagelovská univerzita. Druhý, menej náročnejší deň, žiaci venovali nákupom na hlavnom námestí so stredovekou tržnicou Sukiennice, ktoré je považované za jedno z najväčších európskych námestí. Pred odchodom žiakov čakala prehliadka soľnej bane Wieliczka, zapísanej v zozname UNESCO. Po zostúpení 380 schodov sa dostali do hĺbky 150m, kde mohli vidieť a ochutnať „pravú“ kamennú soľ.
            Týmto ďakujeme našim skvelým deviatakom za príjemnú atmosféru, vyučujúcim a CK Spišbus za sprostredkovanie exkurzie.

            Mgr. Lucia Vrabľová

      • Kontakty

        • Základná škola Mateja Lechkého
        • +421556444058 - škola +421 911 918 616 - mobil (riaditeľka školy) +421556444059 - školská jedáleň
        • Lechkého 4 040 23 Košice Slovakia
        • 35542616
        • 2021635539
        • IČO: 35542616 Obchodné meno: Základná škola Mateja Lechkého Sídlo: Lechkého 4, 040 23 Košice – Sídlisko KVP
        • Martina Pilárová Telefónne číslo: 055 / 644 40 58 E-mail: gdpr.zslechkeho@gmail.com
        • Mgr. Danica Slašťanová, Mgr. Jozef Kolbaský
        • RNDr. Erika Račková - riaditeľka školy
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje