• Vytvorme krásu z odpadového materiálu...

          • ...a vyzdobme chodby našej školy originálnymi autorskými dielami detí v spolupráci s pedagógmi.

            Veď aj o tom je život v škole.

            Áno, áno! Všetky tieto rúrky vyrobili naše rúčky.

            Trocha snahy a trpezlivosti a dokážeme nevídané. Ďakujeme nášmu pánovi školníkovi, že nám pri prezentácii veľmi pomohol. Skvelá spolupráca.

            Páči?

            Potešenie na našej strane.

            Deti z VIII. odd. ŠKD, p. uč. Skibová a p. vych. Palčová

          • Zlatý hlások ŠKD

          • V januári sa v ŠKD Štvorlístok v každom oddelení spievalo. Zlatý hlások ŠKD má už 11 rokov. 18.1.2024 sa stretli dievčatká a chlapci zo všetkých 8. oddelení ŠKD. Ukázali, že vedia spievať a nezabúdajú na ľudové pesničky. V rodnom – ukrajinskom jazyku nám zaspieval aj prváčik Maksym Moskalenko. Všetci speváci si odniesli malé pozornosti, za ktoré  ďakujeme rodičom. Z krásneho popoludnia v ŠKD odchádzali deti so spokojnosťou a úsmevom na tvári.

            Z. Verbová

          • Povianočné čítanie

          • Určite sa väčšina z nás zhodne na tom, že typickým vianočným darčekom na Vianoce bývajú knihy. S naším čitateľským klubom sme sa preto stretli v stredu, 24.1.2024, v našej školskej knižnici, aby sme sa nielen pozdieľali o týchto našich knižných darčekoch, ale aj zahrali si nejaké knižné šifry a hry a niečo pekné vyhrali. Všetkých priaznivcov kníh už teraz pozývame na naše ďalšie stretnutie s témou detektívky, ktoré sa uskutoční 21. februára 2024.

            pani učiteľky Baranová, Obrinová a pani knihovníčka 

          • Výsledky školského kola Geografickej olympiády

          • Dňa 19. 1. 2024 sa uskutočnilo školské kolo Geografickej olympiády. Zúčastnilo sa jej 43 žiakov, 40 žiakov bolo úspešných.

            V kategórii G  - 5. ročník zvíťazil Boris Čunderlik z 5.B, Michal Polgár z 5.A  sa umiestnil na 2. mieste a Dianka Jahodová na 3. mieste.

            Sára Šlangová zo 6.B zvíťazila v kategórii F (6. – 7. ročník), Oliver Krajňák obsadil 2. miesto a Simona Sabolová zo 7.B sa umiestnila na 3. mieste.

            Víťazom kategórie najstarších žiakov (8. – 9. ročník)  je Juraj Chvál z 8.A a Richard Zákutný sa umiestnil na 2. mieste. Matej Štefančík z 9.B obsadil 3. miesto.

            Všetci umiestnení budú 12. marca reprezentovať našu školu v okresnom kole Geografickej olympiády, silno im budeme držať palce aby dopadli čo najlepšie.

            Ďakujeme všetkým zúčastneným a úspešným riešiteľom Geografickej olympiády srdečne blahoželáme.

          • Riaditeľské voľno

          • Oznamujem Vám, že v súlade s § 150 ods. 5 zákona 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) v znení neskorších predpisov poskytujem na deň 2. februára 2024 žiakom 1. až 9. ročníka z prevádzkových dôvodov voľno. V tento deň nebude v prevádzke ani ŠKD a ŠJ.

            RNDr. Erika Račková, riaditeľka

          • Okresné kolo olympiády v nemeckom jazyku

          • Dňa 18. januára si naši žiaci zmerali svoje sily v tom, ako ovládajú nemecký jazyk. V Centre voľného času sa konalo okresné kolo, ktoré preverilo ich gramatické vedomosti, zručnosti v čítaní a počúvaní v cudzom jazyku, ako aj reagovanie na vizuálny podnet a otázky porotcov na vybrané témy. Mnohých žiakov práve náročnosť úloh odrádza od takýchto súťaží, naši žiaci však obstáli aj v konkurencii so žiakmi z jazykovej školy a dosiahli nasledovné umiestnenie:

            Kategória 1A     5.-7. ročník

            3. miesto – Silvia Gečanová       6. C

            4. miesto – Ema Štefančíková   6. C

            Kategória 1B     8.-9. ročník

            5. miesto – Michaela Pavlíčková    9. B

            6. miesto – Matej Štefančík          9. B    

             

            Veríme, že získané skúsenosti zúročia a budú našu školu opäť úspešne reprezentovať aj o rok.

            Blahoželáme!

            Mgr. Monika Andrašková

          • Povianočné čitateľské stretnutie

          • Milí žiaci 2. stupňa,

            pozývame Vás na povianočné čitateľské stretnutie, ktoré sa uskutoční v stredu 24. januára od 14:00 do 15:30 v školskej knižnici.

            Prineste si svoj obľúbený hrnček na čajík a knihu, ktorú ste si našli pod vianočným stromčekom alebo ktorá Vás v poslednom čase zaujala.

            Tešia sa na Vás pani učiteľka Baranová a pani učiteľka Obrinová 

          • Novoročná anketa

          • Dávate si novoročné predsavzatia?

            Redaktori nášho školského rádia MaLeKo sa túto otázku opýtali našich detí. 

            Ich novoročné predsavzatia si môžete vypočuť v priloženom videu. 

          • Čím budem, keď vyrastiem?

          • Na hodine prvouky naši druháci prezentovali svoje vysnívané povolanie. Čo myslíte, kde ich v  budúcnosti stretneme? Okrem hasičov, policajtov, lekárov z nich môžu vyrásť aj šikovné kaderníčky, krajčírky, automechanici, či vedci. Pri prezentovaní svojho povolania snov, nám nezabudli objasniť, čo ich k tomuto povolaniu priťahuje a ktoré predpoklady sú pre dané povolanie dôležité. Tešíme sa, že už v tomto veku majú svoje sny a držíme im palce, aby raz mohli robiť prácu, ktorá ich bude napĺňať.

            Jana Jelšinová, Terézia Holubjaková

          • Kúzelný karneval ŠKD

          • Fašiangové obdobie je spojené so zábavou a KARNEVALOM. Nebolo tomu inak ani u nás v škole. V rámci štvrtkového popoludnia v ŠKD si deti užili Sranda banda show, kúzelnícke vystúpenie a hlavne veľa tanca a zábavy na karnevale, kde ukázali svoju kreativitu pri príprave masiek. Bolo vidieť, že máme tvorivých žiakov a  rodičov.

            Všetci prežili jedno čarovné popoludnie plné radosti, obohatené o krásne zážitky.

          • Vráťme slušnosť do škôl :)

          • Minulý týždeň sa naši žiaci 7., 8. a 9. ročníka zúčastnili prednášky o etikete, na ktorej sa naučili pravidlá odievania nielen do školy, ale aj na rôzne spoločenské podujatia. Pripomenuli si tiež pravidlá slušného správania, a to aj na internete a osvojili si viaceré spôsoby riešenia konfliktov na vyššej úrovni. Okrem toho sa dozvedeli, čo o nás môže prezradiť reč nášho tela a na vlastné ruky si s chuťou vyskúšali pravidlá stolovania.

            Žiaci sa teda mali možnosť presvedčiť, že etiketa nepatrí len na kráľovský dvor, ale je bežne použiteľná a tiež veľmi potrebná v našom každodennom živote.

            Mgr. Veronika Jurková

          • Deň sv. Tatiany a olympiáda z ruského jazyka

          • 12. január je v gregoriánskom kalendári venovaný spomienke na sv. Tatianu, patrónku študentov v Rusku. V tento deň si preto niektorí žiaci našej školy vyskúšali napísať národný diktát v ruskom jazyku a vypracovať otázky školského kola olympiády z ruského jazyka. Tu si môžete pozrieť výsledky:

            Kategória A1:

            1.miesto: Simona Sabolová (7.B)

            2.miesto: Júlia Siládiová (7.B)

            3.miesto: Karolína Capová (7.B)

            Kategória A2:

            1.miesto: Bianca Bombalová (8.A)

            2.miesto: Karin Richter (8.A)

            3.miesto: Natasha Šemráková (8.B)

            Pozvanie v tento deň prijala aj rehoľná sestra Štefánia, ktorá nám porozprávala niečo o svätej Tatiane, jej živote, ale aj celkovo o východnej Cirkvi a jej vzniku. Otec Roland, gréckokatolícky kňaz, nám vo svojom workshope predstavili ikony, ich miesto v umení a postup pri tvorbe ikon.

            Všetkým našim hosťom srdečne ďakujeme a gratulujeme všetkým úspešným riešiteľom olympiády.

             

                                                                                       PaedDr. Simona Guza, Mgr. Lucia Obrinová

          • Kladka - projektové vyučovanie v IV. A

          • Prvé kladky sa začali používať v starovekom Grécku. Prvý kladkostroj vytvoril Archimedes. V starovekom Egypte sa kladka používala pri stavbe pyramíd, v stredoveku sa využívala ako systém otvárania dverí, pri ovládaní lodných plachiet, v studniach. Kladka sa využíva aj dnes, napríklad vo výťahu. Patrí medzi jednoduché stroje. 

            V rámci projektového vyučovania na hodine prírodovedy  žiaci zostrojili zaujímavé kladky, ktorých funkčnosť si vzájomne vysvetľovali.

            Čo dodať. Prezentácie boli pekné. Žiaci získali nové vedomosti o pevnej a voľnej kladke.

            Jana Vaculová

          • Hrali sme bábkové divadlo pre mladších spolužiakov

          • Krásne kreatívne učenie zažili žiaci IV. A, keď si na hodinách čítania pripravili bábkové divadlo s maňuškami. Napísali scenár, rozdelili si úlohy, určili kto bude režisér a začali s nácvikom. Potom každá skupina zahrala spolužiakom svoju bábkovú hru. Divadlo sa všetkým páčilo až tak, že na predstavenie pozvali svojich mladších spolužiakov z II. A a II. C. Z divadla mali všetci veľkú radosť. Čo ti dalo toto divadelné predstavenie?

            Miško: energiu, radosť, odvahu

            Maruška: spoluprácu v tíme

            Nana: smiech, zážitok, dobrodružstvo, poučenie

            Tomáško: improvizáciu, nápaditosť, nápady, radosť z vystúpenia

            Timík, Peťko a Danko: zábavu, tvorivosť a kreativitu

            Matyas a Martinko: predstavivosť a  vytrvalosť

            Emka a Veronika: komunikáciu v tíme, úctu k maňuškám aj malú trému.

            Tešilo nás, že sme urobili radosť druhákom.

            Jana Vaculová

          • Hodina výtvarnej výchovy bez štetca a so žehličkou?

          • Áno. Vďaka pani vychovávateľke Palčovej, takúto hodinu zažili žiaci 4.B triedy. Na ukážkovej hodine sa dozvedeli čo znamená slovo Enkaustika  - maľovanie horúcim voskom. Pani vychovávateľka  žiakom ukázala a vysvetlila, čo potrebujú k práci a aký je postup pri vytváraní prekrásnych obrázkov. Žiaci neskrývali svoje nadšenie. Najväčším zážitkom pre nich bolo, keď si niektorí vytvorili už aj vlastný obrázok.

            Tiedna učiteľka Nataša Skibová

          • NETRADIČNÁ OLYMPIÁDA – pokračovanie

          • V mesiaci december 2023 sa na našej škole uskutočnili 3 inkluzívne športové dni v rámci projektu "Unifikované školy", ktoré boli pokračovaním športového stretnutia, realizovaného v máji minulého školského roku. Športové stretnutia boli súčasťou projektu organizácie Špeciálne olympiády Slovensko, ktorého úlohou je podporiť spoluprácu a vzťahy medzi žiakmi bežných škôl a ich rovesníkmi s intelektuálnym znevýhodnením. Počas športových dní sme privítali 9 žiakov zo Špeciálnej základnej školy na Vojenskej ulici v Košiciach. So žiakmi 6.C sme si pre nich pripravili rôzne športové disciplíny, ktoré prekonávali vo dvojiciach, resp. tímoch, vytvorených kombináciou s našimi žiakmi. Všetci žiaci krásne spolupracovali a užili sme si aj veľa zábavy. Na poslednom predvianočnom stretnutí sme sa zahrali na „Ježiškov“ a potešili ich malými darčekmi.
             
            Mgr. Silvia Hricová, Mgr. Juraj Servanský, Mgr. Simona Procenková

          • Pytagoriáda

          • Máme za sebou školské kolo Pytagoriády. Uskutočnilo sa v dňoch 12. a 13. 12. 2023.

            Pytagoriáda je matematická súťaž, v ktorej okrem správnosti vypočítaných príkladov rozhoduje aj čas, za ktorý žiaci vypočítajú dané príklady.

            Zo strany žiakov bol veľký záujem o súťaž. V kategóriách P3 – P8 sa súťaže zúčastnilo 71 nadšencov matematiky, z toho bolo 23 úspešných riešiteľov. Výsledky v jednotlivých kategóriách sú:

             

            Kategória P3

            1. miesto – Juraj Hreus  – 3. A

            2. miesto – Richard Majerník– 3. B

            3. miesto – Alexandra Stajančová – 3. A

            úspešní riešitelia – Sandra Zimmermannová – 3.A, Filip Cár – 3.B, Tomáš Petrejčík – 3.B

             

            Kategória P4

            1. miesto – Marko Vebr – 4. A

            2. miesto – Ľubomír Brada – 4. B

            3. a 4. miesto – Anastasia Elizabeth Nováková – 4. A, Ha Linh Do Thai – 4. B

            úspešní riešitelia – Leonard Hric – 4.A. Bruno Hanušovský – 4.B, Jakub Kidala – 4.B, Adam Papiernik – 4.B, Maxim Jonec – 4.B

             

            Kategória P5

            1.miesto – Matej Orosz – 5. B

             

            Kategória P6

            1. miesto – Benjamin Antonio Hernandez Puchalová – 6. B

            2. miesto – Štefan Sváb – 6. B

            3. miesto – Michaela Račková – 6.A

             

            Kategória P7

            1. miesto – Alexandra Pintérová – 7. A

             

            Kategória P8

            1. miesto – Juraj Chvál – 8. A

            2. miesto – Emma Bérešová – 8. A

            3. miesto – Paulína Krivoš-Bellušová – 8.A

             

            Víťazom a všetkým úspešným riešiteľom  blahoželáme a postupujúcim do okresného kola držíme palce!

            RNDr. Dana Macková, Mgr. Marcel Hudák

      • Kontakty

        • Základná škola Mateja Lechkého
        • +421556444058 - škola +421 911 918 616 - mobil (riaditeľka školy) +421556444059 - školská jedáleň
        • Lechkého 4 040 23 Košice Slovakia
        • 35542616
        • 2021635539
        • IČO: 35542616 Obchodné meno: Základná škola Mateja Lechkého Sídlo: Lechkého 4, 040 23 Košice – Sídlisko KVP
        • Martina Pilárová Telefónne číslo: 055 / 644 40 58 E-mail: gdpr.zslechkeho@gmail.com
        • Mgr. Danica Slašťanová, Mgr. Jozef Kolbaský
        • RNDr. Erika Račková - riaditeľka školy
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje