• Benefičný koncert

          • 18. februára sa v Historickej radnici mesta Košice konal benefičný koncert pri príležitosti 20. výročia založenia OZ Usmej sa na mňa, ktoré dlhodobo pomáha a podporuje deťi a mládež s intelektuálnym, zmyslovým či telesným postihnutím.

            Popri ostatných výnimočných umelcoch sa na pódiu predstavili aj naše žiačky zo 7.B (Karolína Capová, Karolína Vrabľová, Vivien Sarková, Zaira Toncrová a Petronela Sakmárová), ktoré zaujali publikum tlmočením známej piesne Tri slová do posunkového jazyka.

            Na záver večera bolo vidieť úsmevy na tvárach hostí, ktorí sa tešili z hudby a zároveň vedeli, že ich prítomnosť a príspevky prispeli k uľahčeniu života iným. Tento benefičný koncert nebol len hudobnou udalosťou, ale aj prejavom ľudskej dobroty a solidarity voči tým, ktorí to najviac potrebujú. Za krásny kultúrny zážitok a podporu podujatia Vám, dievčatá, za OZ Usmej sa na mňa srdečne ĎAKUJEME.

             

            https://usmejsanamna.sk/16-beneficny-koncert-2024/

             

            Victoria Kapraľová, OZ Usmej sa na mňa

          • Európsky deň žien a dievčat v IT

          • Aj tento rok zorganizovalo o. z. Ženský algoritmus inšpiratívne podujatie pri príležitosti osláv Európskeho dňa žien a dievčat v IT. Akcia sa uskutočnila priestoroch Univerzitného vedeckého parku Technicom, Němcovej 5 v Košiciach. Z našej školy prejavilo záujem o túto akciu 10 dievčat 7.- 9. ročníka. 

            Organizátorky pre nás pripravili zaujímavý program. Dievčatá sa dozvedeli, kde sa môžu vzdelávať  v oblasti STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics). Boli im predstavené dôvody, prečo sa oplatí študovať technické smery, aké stredné a vysoké školy majú na Slovensku na výber. Videli inovatívne startupy z Východného Slovenska. Mohli si vyskúšať  nové IT technológie priamo na mieste. Stretli zaujímavé ženy z oblasti IKT. Dievčatá sa mohli prihlásiť na bezplatný coding camp. Na záver akcie sa tešili na tombolu, súťaž o pekné ceny.

             

             RNDr. Dana Macková, kariérová poradkyňa

          • Stretnutie čitateľského klubu (fantasy literatúra)

          • „Pohodlný domov oceníš, až keď sa spoznáš v nepohodlí tam vonku.“
             

            Viete, odkiaľ pochádza tento citát? No predsa z Hobita a jeho autorom je J.R.R. Tolkien. Okrem iného je aj zakladateľom fantasy literatúry, ktorú ešte viac preslávila J.K. Rowlingová svojím Harrym Potterom. Tento žáner je medzi mladými ľuďmi veľmi obľúbený, o čom svedčí aj fakt, že naši knihomoli a knihomoľky o ňom veľmi veľa diskutovali a navzájom si dali tipy na podnetné čítanie. V závere nás čakal kvíz o Harrym Potterovi, ktorý vyhral Timik Siládi zo 4.A triedy.

            Tešíme sa na ďalšie stretnutie, ktoré sa uskutoční 30.mája a jeho témou bude ľúbostný román.

            Mgr. Baranová a Obrinová a pani knihovníčka Agi 😊

          • Prehliadka po židovských Košiciach

          • To, že Košice boli významným kultúrnym a spoločenským centrom Židov, sa presvedčila trieda 6.B pri potulkách Košicami.  

            Naša exkurzia sa začala návštevou ortodoxnej synagógy na Puškinovej ulici, kde sa žiaci mohli dozvedieť stručné dejiny košických Židov a ich najvýznamnejšie sviatky. Navštívili sme aj Feldov park, pomenovaný po Ľudovítovi Feldovi, významnom umelcovi, ktorý okrem iného prežil koncentračný tábor v Osvienčime. Zašli sme aj do oboch modlitební na Zvonárskej ulici a prehliadku sme ukončili návštevou cintorína na Tatranskej ulici, ktorý je jednou z najstarších židovských pamiatok a funguje od roku 1842.

            Za sprevádzanie po židovských Košiciach ďakujeme pánovi Ackermanovi, odborníkovi v tejto tematike.

             

            Mgr. Lucia Obrinová a 6.B

          • Milé video z 3. A

          • Žiaci 3. A aj takto prispeli k týždňu, ktorý sme i u nás na škole venovali ochrane prírody a životného prostredia. 

          • Úspech v krajskom kole CHEMICKEJ OLYMPIÁDY

          • Veľmi sa tešíme z úspechu nášho žiaka 9.B triedy, Mateja Štefančíka, ktorý sa v silnej konkurencii 24 účastníkov krajského kola Chemickej olympiády umiestnil na krásnom 3. mieste.

            Matejovi ďakujeme za reprezentáciu našej školy a prajeme mu veľa úspechov v jeho ďalšom štúdiu na strednej škole.

            Mgr. Agáta Bérešová

          • Workshop „Rozhodovanie“

          • Žiaci 7.B sa v utorok 16. apríla 2024 zúčastnili workshopu s názvom Rozhodovanie.

            Toto zážitkové vyučovanie viedla  organizácia Post bellum dokumentujúca spomienky pamätníkov a kľúčových momentov 20.storočia. Žiaci sa hrali na poslancov 30.rokov 20. storočia, rozvíjali kritické myslenie a vžili sa do dilém, ktoré mali predstavitelia židovskej komunity v minulom storočí.

            V poslednej časti workshopu viedli lektori diskusiu so žiakmi o ich prežívaní a zážitkoch z workshopu. Žiaci si tak uvedomili, že históriu si treba nielen neustále pripomínať, ale aj poučiť sa z nej.

                                                                                              Mgr. Lucia Obrinová

          • Aprílové stretnutie čitateľského klubu

          • Milí knihomili, knihomoli a knihožrúti 2. stupňa,

            srdečne Vás pozývame na 5. stretnutie nášho čitateľského klubu, ktoré sa uskutoční v stredu 24. marca od 14:00 do 15:30 v školskej knižnici
            Radi čítate fantasy literatúru? Máte obľúbenú fantasy sériu? Prineste nám ju predstaviť a nezabudnite si aj hrnček a dobrú náladu.  

            Tešia sa na Vás pani učiteľka Baranová a pani učiteľka Obrinová 

          • Vynikajúci úspech!

          • 11. apríla 2024 sa uskutočnilo okresné kolo Biologickej olympiády kategórie E, na ktorom sme získali výborné umiestnenia:

            1. miesto – v odbornosti  botanika  - Bianca Bombalová – 8.A

            1. miesto – v odbornosti zoológia -  Silvia Gečanová – 6.C

            Šikovným žiačkám srdečne blahoželáme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu! Dievčatá postupujú do krajského kola. Prajeme im,  aby tam boli rovnako úspešné.

            RNDr. Macková, Mgr. Oreničová

          • Zber papiera - 22. apríl až 26. apríl

          • Milé naše deti,

            od pondelka sa už tešíme na tie tony papiera, ktoré donesiete do školy.

            A Vy sa môžete tešiť na pekné ceny.

            Odmeníme všetkých jednotlivcov, ktorí donesú viac ako 100 kilogramov a 6 najaktívnejších tried (tri na prvom stupni a tri na druhom stupni).

            Prosíme, kartóny nám nenoste. Zberné suroviny nám ich nechcú zobrať. Ďakujeme.

          • Úspech v krajskom kole GEOGRAFICKEJ OLYMPIÁDY

          • Veľmi sa tešíme z úspechu nášho žiaka Juraja Chvála z triedy 8. A, ktorý sa vo veľmi náročnom 52. ročníku Geografickej olympiády umiestnil na skvelom 3. mieste. 

            Jurajovi srdečne blahoželáme, ďakujeme za reprezentáciu našej školy a prajeme veľa šťastia v celoštátnom kole, ktoré sa uskutoční 24. - 25. mája v Tatranskej Lomnici.

            Za reprezentáciu našej školy v krajskom kole ďakujeme aj Oliverovi Krajňákovi a Richardovi Zákutnému.

          • Výsledky OK matematickej súťaže Pytagoriáda

          • V dňoch 9.–10.4.2024 prebehlo okresné kolo Pytagoriády. Umiestnenie našich žiakov je nasledovné:

            Kategória P3

            5. miesto – Richard Majerník – 3. B

            15. – 18. miesto – Juraj Hreus – 3. A

            Kategória P5

            13. – 15. miesto – Matej Orosz – 5. B

            Kategória P6

            14. miesto – Benjamin Antonio Hernandez - 6. B

            Kategória P8

            1. miesto – Juraj Chvál – 8. A

            16. – 18 . miesto – Paulína Krivoš-Bellušová – 8.A

            22. – 23. miesto – Emma Bérešová – 8. A

            Poďakovanie za vzornú reprezentáciu našej školy patrí všetkým hore spomínaným žiakom, ktorí boli úspešní riešitelia vo svojich kategóriách. Špeciálna vďaka patrí Jurajovi Chválovi z 8. A., ktorý sa postavil na najvyššiu priečku. Budeme mu držať palce, aby dostal pozvánku aj na celoslovenské kolo v súťaži.

          • Ahojte ľudia!

          • Tretiaci v januári oslávili ďalšie „narodeniny" našej vlasti. Aj sme sa poučili, aj sme sa zabavili a dozvedeli sa niečo nové.

            A v apríli sme si dali repete. Prijali sme pozvanie do KNIŽNICE, kde nám naša knihovníčka p. A. Tomášová pripravila  skvelé podujatie – SLOVENSKO, spoznajme ho spolu.

            Forma súťaže nám vyhovovala, napätie sa stupňovalo. Kopec nových informácií, ktoré by mohol vedieť každý budúci občan o svojej vlasti. 

            Tretiaci bodovali, vedomosti takmer čistá jednotka. A zase sme o niečo múdrejší a aj sme sa zabavili v daždivom počasí. Aj knihy o Slovensku sme si vypožičali.

            ĎAKUJEME PEKNE!  

            Deti z VIII.odd. ŠKD a vych. Palčová

          • Nezabudni - zajtra 18. apríla

          • Deň narcisov je jedinečná verejno-prospešná zbierka Ligy proti rakovine a tento rok sa koná už 28. krát. Na Slovensku je veľa vzácnych zbierok. Pre ľudí s rakovinou je však zbierka narcisov tá najvzácnejšia.

            VO ŠTVRTOK 18. APRÍLA JE DEŇ NARCISOV.

            Dotýka sa nás to všetkých. A keďže zdravie máme iba jedno, je na každom z nás, aby sme sa oň starali a zároveň pomohli tým, ktorí nemajú to šťastie a o svoje zdravie musia denne bojovať.

            Práve preto Vás chceme poprosiť – prispejte a pripnite si malý kvietok na podporu onkologických pacientov opäť aj vy. Pripomeňte túto zbierku aj svojim rodičom a poproste ich o peniažky, aby ste mohli malým kúskom pomôcť aj vy, keď zajtra Vašu triedu navštívia naše dobrovoľníčky s pokladničkami.

            Ďakujeme

          • Pozor, pozor, dôležitá správa

          • ČO? - Jarná brigáda (areál a okolie školy)

            KEDY? - 20. apríla (sobota) od deviatej do druhej

            KTO? - rodičia + učitelia + deti

            ROBOTA? - kosiť, hrabať, strihať, čistiť, natierať, zametať, upratovať ...

            S ČÍM? - lopaty, hrable, fúriky, nožnice, rukavice, krovinorez, píla ...

            ZA ČO? - voda, káva, čaj, sladké, guľáš, chlieb

            PRÍDEŠ? - napíš na zslechkeho@gmail.com alebo na edupage

            ĎAKUJEME :-)

          • Keď kvitne radosť...

          • Možno ste počas čakania na vaše ratolesti videli pani učiteľky, ktoré sa popoludní skláňali nad zeleným ostrovčekom pred budovou školy. Možno ste boli na našej brigáde a pomáhali nám sadiť. A možno ste žiakmi našej školy, ktorí podali pomocnú ruku a pomohli urobiť našu školu krajšou. 

            Teraz je čas, aby sme obdivovali výsledok tejto práce - krásne rozkvitnutý záhon.

            Ďakujeme všetkým, ktorí sa vo voľnom čase venujú skrášľovaniu nášho areálu. 

          • Biologická olympiáda

          • Dňa 25. 3. 2024 sa uskutočnilo školské kolo Biologickej olympiády, kategória D (teoreticko-praktická), ktorého sa zúčastnili žiaci 6. a 7. ročníka a umiestnili sa nasledovne:

            1. miesto – Júlia Siládiová 7.B

            2. miesto – Nela Molokáčová 6.B

            3. miesto – Simona Sabolová 7.B

            Všetkým srdečne blahoželáme a prvým dvom držíme palce v okresnom kole, ktoré sa uskutoční 25. 4. 2024.

             

            Mgr. Iveta Hrušovská

    • Kontakty

      • Základná škola Mateja Lechkého
      • +421556444058 - škola +421 911 918 616 - mobil (riaditeľka školy) +421556444059 - školská jedáleň
      • Lechkého 4 040 23 Košice Slovakia
      • 35542616
      • 2021635539
      • IČO: 35542616 Obchodné meno: Základná škola Mateja Lechkého Sídlo: Lechkého 4, 040 23 Košice – Sídlisko KVP
      • Martina Pilárová Telefónne číslo: 055 / 644 40 58 E-mail: gdpr.zslechkeho@gmail.com
      • Mgr. Danica Slašťanová, Mgr. Jozef Kolbaský
      • RNDr. Erika Račková - riaditeľka školy
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje