• Európsky deň dievčat v IT

          • 27. apríla 2023 sa konalo podujatie pre dievčatá organizované pri príležitosti oslavy Európskeho dňa žien a dievčat v IKT. Akciu zorganizoval o. z. Ženský algoritmus spolu s partnerom MIRRI (Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie).Podujatie prebiehalo v atraktívnych priestoroch Univerzitného vedeckého parku TECHNICOM v Košiciach. Z našej školy prejavilo záujem o túto akciu 11 dievčat 7.- 9. ročníka. 

             

            Pripravili pre nás bohatý program:

            - informácie o štúdiu a uplatnení v IT 

            - prezentácie inšpiratívnych hosťujúcich spíkeriek z oblasti IT

            - stretnutie s vybranými strednými a vysokými školami s technickým zameraním

            - zverejnenie novej webovej stránky, ktorá združuje všetky súčasné VŠ a SŠ, kde je možné študovať STEM smery (Science, Technology, Engineering and Mathematics) na Slovensku

            - bezplatné STEM vzdelávacie aktivity v Košiciach organizované o.z. Ženský algoritmus

            - tombolu

            - darčeky

            - občerstvenie

             

            Akcia splnila svoj cieľ - rozšíriť obzory dievčatám a ukázať im IT svet plný možností.

            RNDr. Dana Macková, kariérová poradkyňa

          • Obvodné kolo Matematickej olympiády

          • Dňa 12. 4. 2023 sa uskutočnilo obvodné kolo Matematickej olympiády Z6 -Z8 pre žiakov 6.,7 a 8. ročníka.

            Našu školu úspešne reprezentovala žiačka:  

            Paulína Krivoš-Bellušová zo 7. A, umiestnila na 2. mieste.

             

            Úspešnými riešiteľmi sú žiaci: Marek Nikodem zo 6. B, Emma Bérešová zo 7. A, Martin Schmidt zo 7. B, Michaela Pavlíčková, Peter Šlang a Martin Guľaš z 8. B.

            Súťažiacim blahoželáme.                                                                              

            Mgr. Mária  Sajenková

          • Ako zachrániť ľudský život

          • V prípade potreby dokáže do príchodu záchrannej služby zachrániť ľudský život – AED (automatický extérny defibrilátor).

            18. apríla o 16:00 na ulici Hemerkovej v Košiciach sa naši žiaci s pani učiteľkami Ružikovou a Oreničovou zúčastnili edukačného workskopu, ktorého súčasťou boli profesionálne ukážky poskytnutia prvej pomoci pomocou defibrilátora. Žiaci našej školy si na vlastnej koži mohli vyskúšať prácu s týmto prístrojom. Košickej záchrannej službe veľká vďaka za ich odborný a ľudský prístup. 

            Mgr. Iveta Oreničová, Mgr. Martina Ružiková 

          • Okresné kolo Chemickej olympiády

          • Dňa 30. 3. 2023 sa uskutočnilo okresné kolo Chemickej olympiády. Našu školu úspešne reprezentovala žiačka 9.A triedy Melánia Krivoš - Bellušová, ktorá sa umiestnila na krásnom 1. mieste. Melanke srdečne blahoželáme a držíme palce v krajskom kole, ktoré sa uskutoční 27. 4. 2023.

            Mgr. Agáta Bérešová

          • Slávik Slovenska

          • Dňa 19. apríla 2023 sa uskutočnilo školské kolo v speve ľudových piesní Slávik Slovenska. Spevácke výkony súťažiacich hodnotila porota v zložení Mgr. Jany Vaculovej, Mgr. Dany Onderovej a Mgr. Viktórie Gernešiovej.


            Výsledky súťaže:
            1. kategória - žiaci 1. - 3. ročníka
            1. miesto Daniela Šranková III. A
            2. miesto Anastasia Elizabeth Nováková III. A
            3. miesto Nina Smugalová II. A + Soňa Horňáková III. B
            2. kategória - žiaci 4. - 6. ročníka
            1. miesto Laura Ferkovics VI. A
            2. miesto Ema Štefančíková V. C
            3. miesto Sára Šlangová V. B
            3. kategória - žiaci 7. - 9. ročníka
            1. miesto Soňa Tomeková VIII. C
            2. miesto Vanesa Vančová VIII. A

            Mgr. Jana Vaculová

          • Policajtka v 3. A

          • Čo je enviromentálna trestná činnosť? Ide o trestné činy, ktorými sa poškodzuje alebo ohrozuje životné prostredie alebo niektorá z jeho častí. Enviromentálnu trestnú činnosť ako neoprávnené nakladanie s odpadmi, látkami, ktoré znečisťujú ovzdušie, vodu, škodia živočíchom, vyšetruje polícia. Polícia taktiež vyšetruje nedovolené držanie rádioaktívnych materiálov, ohrozenie života nezdravými potravinami, pytliactvo a čierne skládky. Veku primeraným spôsobom sa žiaci dozvedeli o problémoch týkajúcich sa nášho životného prostredia, pričom si zopakovali, ako triedime odpad a ako oni môžu prispieť k ochrane životného prostredia.
            Jana Vaculová

          • Ďalšie úspechy v okresných kolách

          • 13. apríla 2023 sa naši žiaci zúčastnili na okresnom kole Biologickej olympiády kategórie E a urobili nám veľkú radosť. Všetci získali hodnotné popredné umiestnenia.

             V odbornosti: botanika

            1. miesto – Zina Hluchá – 9.B                                                                                                                         

            2. miesto – Melánia Krivoš - Bellušová – 9.A

            V odbornosti: zoológia

            2. miesto -  Peter Šlang – 8.B

            3. miesto -  Martin Guľaš – 8.B

            Blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu! Dúfame, že budú takto úspešní aj v krajskom kole, ktoré bude 16. mája 2023.

            RNDr. Macková, Mgr. Oreničová

          • Usmernenie k poskytovaniu obedov a dotácie od 1.5.2023

          • Nárok na dotáciu (obedy zdarma) má každý žiak základnej školy, ak splní tieto podmienky:

            1. zákonný zástupca žiaka požiadal o dotáciu prostredníctvom Edupage alebo písomne         Dotácia nemá vplyv na poberanie daňového bonusu. Nárok má každý aj keď poberá daňový bonus, iné dávky...
            2. žiak sa zúčastnil na vyučovaní                                                                                                  Prítomnosť žiaka na vyučovaní musí byť zaevidovaná v dochádzkovom systéme do 8,00 hod. V prípade, že žiak príde na vyučovací proces neskôr (napr. z dôvodu návštevy lekára), zákonný zástupca je povinný neskorší príchod nahlásiť vedúcej školskej jedálne, aby mu pripravili obed. Neoznámený neskorší príchod na vyučovací proces a  neoznačený príchod v systéme dochádzky sa bude považovať za neprítomnosť žiaka na vyučovaní a obed sa mu nepripraví. V prípade, ak si žiak zabudne čip, nahlási to triednej učiteľke alebo vedúcej školskej jedálne, ktorá žiaka zaeviduje v dochádzkovom systéme.
            3. žiak odobral obed v školskej jedálni                                                                                                     Ak žiak príde ráno na vyučovanie, bude zapísaný v triednej knihe, prihlásený na obed, ale obed neodoberie, nebude mu za tento obed poskytnutá dotácia. Odobratie obeda musí žiak potvrdiť čipom pri výdajnom okienku školskej  jedálne. Ak čip nemá, nahlási to vedúcej jedálne, ktorá zaznamená odobratie  obeda v systéme.

            V zmysle VZN č. 237 mesta Košice (§ 16, bod 4) uhrádza zákonný zástupca žiaka, príspevok na režijné náklady vo výške 5,00 € mesačne. (Odporúčame uhradiť tento príspevok spolu v sume 10,00 € na mesiac máj a jún 2023.)

            Ak máte trvalé príkazy v banke na úhradu obedov, odporúčame ich zrušiť. Preplatky na stravnom Vám budú vrátené na účet v mesiaci jún a júl 2023.

            Zákonný zástupca zodpovedá za včasné odhlásenie dieťaťa zo stravy. V prípade, že stravník nesplní uvedené podmienky pre poskytnutie dotácie na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa, zákonný zástupca je povinný nahradiť škodu spôsobenú porušením povinnosti a bude sa mu účtovať hodnota stravy v plnej výške  za každý neodhlásený deň.

            Odhlásiť alebo prihlásiť sa na stravovanie je možné 24 hodín vopred. Za neodobratú a včas neodhlásenú  stravu sa finančná ani vecná náhrada neposkytuje.

            Bližšie informácie u vedúcej školskej jedálne (tel. č. 055/6444059).

          • Voľné pracovné miesto

          • V zmysle § 84 ods. 1 zákona NR SR č. 138/2019 Z. z. o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov zverejňujeme informáciu o voľnom pracovnom mieste:

          • Dve prvé miesta v okresnom kole Geografickej olympiády

          • Veľmi sa tešíme zo skvelého úspechu našich žiakov v okresnom kole Geografickej olympiády, ktoré sa uskutočnilo 31. marca 2023. 

            Víťazom kategórie E (8. – 9. ročník) je Florián Kaszycki z 8. C a víťazom  kategórie F (6. – 7. ročník) je Juraj Chvál zo 7.A. Richard Zákutný zo 7.A  sa umiestnil na krásnom 3. mieste.

            V najmladšej kategórii G (4. – 5. ročník) našu školu reprezentoval Oliver Krajňák z 5.B, ktorý sa umiestnil na nádhernom 2. mieste, Sára Šlangová z 5. B získala skvelé 5. miesto Kristína Chválová z 5.A sa umiestnila na 8. mieste.

            V kategórii E sa Dominika Lániková umiestnila na 6. mieste.

            Všetkým riešiteľom GEOGRAFICKEJ OLYMPIÁDY srdečne blahoželáme a ďakujeme za skvelé reprezentovanie našej školy.

            Floriánovi, Jurajovi a Richardovi  držíme palce v krajskom kole Geografickej olympiády, ktoré sa uskutoční 26. apríla 2023.

          • 1. miesto v OK Pytagoriády

          • V dňoch 20. – 21.3.2023 prebehlo okresné kolo Pytagoriády. Veľkú radosť sebe, ale aj nám spôsobil Juraj Chvál zo 7. A. Umiestnil sa na najvyššej priečke, čiže na výbornom 1. mieste. Srdečne mu blahoželáme a držíme mu palce, aby postúpil na celoštátne kolo. Poďakovanie za vzornú reprezentáciu našej školy patrí aj ďalším žiakom, ktorí boli úspešní riešitelia vo svojich kategóriách:

            Kategória P3

            4. miesto – Leonard Hric – 3. A

            12. – 16. miesto Jakub Kidala – 3. B

            12. – 16. miesto – Ha Linh Do Thai – 3. B

            17. – 18. miesto – Anastasia Elizabeth Nováková – 3. A

             

            Kategória P4

            9. – 11. miesto – Matej Orosz – 4. B

             

            Kategória P5

            10. – 11. miesto – Oliver Petrilla – 5. B

             

            Kategória P7

            1. miesto – Juraj Chvál – 7. A

            10. – 12 . miesto – Paulína Krivoš-Bellušová – 7.A

            10. – 12. miesto – Emma Bérešová – 7. A

          • Dejepisná exkurzia v Budapešti

          •  Koncom mesiaca sa naši ôsmaci, niektorí deviataci spoločne s pani učiteľkami  zúčastnili dejepisnej exkurzie v Budapešti. O tom, čo zažili, nám napísala naša ôsmačka Terezka.

            Naša cesta do Budapešti sa začala ráno stretávkou o 6:15 pred školou. Následne sme 6:30 nastupovali do autobusu. Cesta bola síce dlhšia, ako som si myslela, ale aj tak sme si ju dosť užili. Prvá zastávka bola okolo pol jedenástej na Hősök tere (doslova "Námestie hrdinov"), jedno z najvýznamnejších budapeštianskych námestí. Pešo sme sa presunuli do mestského parku, kde sme navštívili Vajdahunyad Castle. Naša ďalšia zastávka bola mestská štvrť Budai Várnegyed (Budínsky hradný obvod) - tu sme sa zdržali cca 2 hodiny. Počas týchto dvoch hodín sme  navštívili plno historických pamiatok, pri ktorých sme si urobili mnoho fotiek a videí. Na vlastné oči sme videli vojenský sprievod a taktiež sme  zašli na občerstvenie do Starbucks. Po týchto aktivitách sme sa presunuli na hotel, kde sme sa ubytovali, najedli a po dlhšej prestávke pripravili na večernú Budapešť.

            Do centra mesta sme sa prepravili metrom. Pre niekoho niečo obyčajné a pre nikoho úplne nová vec. Tipujem, že pre väčšinu z nás. ktorí sme takto cestovali prvýkrát, bolo aj samotné metro zážitok. Po pár minútach jazdy sme sa ocitli v centre Budapešti, kde nasledovala jazda na ruskom kole s výhľadom na celú Budapešť. Tento deň sme zavŕšili prechádzkou uličkami a následným návratom na hotel.

            Druhý deň začal u nás na izbe východom slnka, kvôli ktorému sme si trošku privstali, pobalili a vyrazili na raňajky. Po raňajkách sme sa ešte poniektorí stretli na izbách, následne zbalili posledné veci a odišli z hotela. Ako prvá zastávka v tento deň bol maďarský parlament, v ktorom sme mali prehliadku, ktorá trvala zhruba asi hodinku. Prešli sme krásne, zaujímavé a historické priestory parlamentu. Takisto sme naživo videli korunovačné klenoty a na záver prehliadky sme mali možnosť navštíviť tzv. vnútorné nádvorie, v ktorom sa nachádzala expozícia. Od parlamentu sme sa pomaličky presunuli na obed do The MAGIC, kde sme si naše jedlo vychutnali spolu s kúzlami. Ako posledná zastávka nás čakalo Tropicarium, kde sme sa prišli pozrieť na neobvyklé druhy rýb a iných vodných a suchozemských živočíchov. Veď predsa kedy inokedy sa môžete ocitnúť v takejto blízkosti vodnému svetu? Po Tropicariu sme si dali voľný rozchod v obchodnom centre, kde si každý pozrel a navštívil to, čo ho zaujíma.  Úplne na záver nás čakala už len cesta späť do Košíc.

             

            Veď predsa nie je dôležité kde, ale s kým, preto dúfam, že sa takto o rok znova zídeme na nejakom spoločnom výlete. 😊

                                                                                                         Terezka Beličáková, 8.C

          • Piata výzva projektu TEACHING GREEN

          • V rámci projektu TEACHING GREEN je zverejnená PIATA VÝZVA. Vašou úlohou bude odfotiť sa alebo natočiť video, ako sa vám darí výzvu plniť a odovzdať to pani učiteľke Porubänovej. Uzávierka výziev je 17. 4. 2023. Plnenie výziev je však možné do 11. júna. Aktívny žiak /žiačka alebo aktívny kolektív, ktorému sa podarí splniť všetky výzvy CLIMATE CHANGE CHALLENGES v rámci medzinárodného projektu TEACHING GREEN bude odmenený.

          • Moja trieda, môj tím - záver projektu

          • Žiaci III. A, III. B, IV. A a IV. B triedy sa veľmi tešili na poslednú časť projektu Moja trieda, môj tím, ktorý sa skončil v nedeľu 26. 3. 2023 detským podnikateľským veľtrhom v tréningovom centre Kalimero. Bola to veľká udalosť, na ktorú bola pozvaná aj celá rodina, kde sa všetci stretli a oslávili spoločné dokončenie projektu. Deti sa zapojili do zábavných aktivít - športových hier, gymnastiky, maľovania na tvár a kreatívnych dielní. Rodičia, starí rodičia a kamaráti si prezreli ich výrobky, z ktorých si zakúpili tie, ktoré sa im páčili. V interaktívnej pesničkovej súťaži kolektív III. A vyhral 1. miesto, za čo získal poukážku v hodnote 50 eur do kníhkupectva Martinus. Všetkých žiakov prišli podporiť ich triedne učiteľky Mgr. Vaculová, Mgr. Skibová, Mgr. Tkáč a PaedDr. Stanayová. Cieľom podujatia bol príjemný rodinný a vedecký deň so zástupcami univerzít a s dobrým občerstvením.
            Jana Vaculová 

      • Kontakty

        • Základná škola Mateja Lechkého
        • +421556444058 - škola +421 911 918 616 - mobil (riaditeľka školy) +421556444059 - školská jedáleň
        • Lechkého 4 040 23 Košice Slovakia
        • 35542616
        • 2021635539
        • IČO: 35542616 Obchodné meno: Základná škola Mateja Lechkého Sídlo: Lechkého 4, 040 23 Košice – Sídlisko KVP
        • Martina Pilárová Telefónne číslo: 055 / 644 40 58 E-mail: gdpr.zslechkeho@gmail.com
        • Mgr. Danica Slašťanová, Mgr. Jozef Kolbaský
        • RNDr. Erika Račková - riaditeľka školy
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje