• HURÁ! Dočkali sme sa

          • Posledný optimálny októbrový deň na vyhodnotenie ďalšieho ročníka celoklubovej aktivity pre všetkých členov ŠKD, ktorí majú športového ducha a došli do cieľa.

            šetkým blahoželáme a prajeme ŠPORTU ZDAR !

            #Pozrite si aj fotozáznam – sú skvelí

            Vych. H. Palčová

          • Rozhodnutím k šťastiu...

          • Voľba povolania je jedným z najvýznamnejších rozhodnutí v našom živote. Je to naozaj náročná úloha, pretože povolanie, ktoré si vyberieme, v budúcnosti ovplyvní náš životný štýl a bude mať vplyv aj na našu životnú spokojnosť. V zamestnaní totiž strávime značnú časť svojho života, žiaľ, väčšiu ako so svojou rodinou či priateľmi. Ak nebudeme spokojní s povolaním, nebudeme spokojní ani so svojím životom. Správna voľba zamestnania nám pomáha byť spokojným, šťastným, úspešným a sebaistým.

            Presne nad týmto sa zamýšľali aj naši piataci, ktorí si pri téme interview, zavolali na rozhovor svojich rodičov, ktorých zamestnanie bolo pre nich lákavé, zaujímavé, ktoré by mohlo v ich budúcom živote zohrať dôležitú úlohu. Zaujímali sa o povolanie zubára, policajta, hasiča i canisterapeuta. Hlasovaním si nakoniec zvolili povolanie hasiča a zahrali sa na redaktorov mnohých televízii, denníkov, týždenníkov, či mesačníkov, ktorí si pre neho pripravili naozaj veľké množstvo otázok.

            Odvážnemu hasičovi preto patrí veľké ĎAKUJEME!

            PaedDr. Jana Telišková

          • Aktivity Európskej komisie

          • Terajšia doba je značne poznačená kvantom informácií, ktoré máme k dispozícii prostredníctvom množstva informačných kanálov. Deficit osvety a mediálnej výchovy mladých ľudí spôsobuje, že nedokážu v návale dezinformácií kriticky reagovať na správy z internetu a ľahko podľahnú informačnej ľahostajnosti.

            Na túto problematiku sa zameral pán Andrej Krchňavý z Európskej komisie na Slovensku, ktorý pútavým rozprávaním objasňoval, čo je to dezinformácia, ako ju rozlíšiť a objaviť v informačnom toku na internete, ako sa dajú fakty overiť.

            Siedmaci, ôsmaci a deviataci obohatili svoje obzory aj ohľadom možností, ktoré nám ponúka Európska únia. Dozvedeli sme sa mnoho zaujímavých informácií o programe Erasmus +, o tom, ako to v Európskom parlamente funguje, aké právomoci majú jednotlivé výbory a Európska komisia. 

            Moderná doba prináša nové výzvy. Prijmime ich, využívajme všetko, čo pomôže nášmu rozvoju, ale najmä - pristupujme k nim s rozvahou.

            PaedDr. Jana Telišková

          • Ďakujeme za pomoc

          • Sobota 15. októbra bol výnimočný deň. Okrem krásneho jesenného počasia nás potešil záujem niektorých rodičov, ba i žiakov, pomôcť nám s prácami v areáli školy. 

            Už ráno sa nás pred vstupom do školy nazbieralo dosť a počas dňa sa k nám pridali aj ďalší pomocníci. Učitelia, žiaci i rodičia stihli za niekoľko hodín veľa práce v motýlej, v dažďovej i átriovej záhrade, upratali sme aj výbehy na južnej strane, osadili náučné tabule, ostrihali kríky, pohrabali lístie, zasadili čerešňu, trvalky a - nezabudli sme ani na chutný guľáš, koláče a čaj. 

            Všetkým, ktorým nám prišli pomôcť, chceme aj takto vyjadriť našu vďaku!

            "Bolo to super. Chcem si to zopakovať." - Laura, žiačka 9. A

          • Dobšinského rozprávky

          • 14.10.2022 sa v Základnej škole Postupimská 37 na sídlisku Dargovských hrdinov v Košiciach konal už šestnásty ročník krajského matičného festivalu v prednese slovenskej rozprávky „Dobšinského Košice“.

            Na tejto krajskej matičnej prehliadke slovenských rozprávok sa zúčastnilo viac ako 30 žiakov základných škôl. Hlavnými organizátormi bola Matica slovenská zastúpená Miestnym odborom Matice slovenskej Košice -Myslava, mesto Košice, Mestský úrad MČ Košice – Dargovských hrdinov, odbor školstva OÚ v Košiciach a domáca škola ZŠ Postupimská 37.

            Kvalita súťažiacich bola tento ročník veľmi vysoká. Do Košíc prišli po náročných výberových kolách na jednotlivých ZŠ tí najlepší. Na tejto veľkej matičnej paráde Dobšinského rozprávok sa zúčastnili žiaci ZŠ počnúc Sobrancami cez Michalovce, desiatky ZŠ z Košíc až po základné školy v Spišskej Novej Vsi. Veľmi ťažko sa erudovaným porotám vyberali tí najlepší.

            Umiestnenie našich žiačok:

            1. kategória – Dianka Jahodová, 4. A – cena poroty

            2. kategória – Silvia Gečanová, 5. C – cena starostu MČ

            3. kategória – Nella Handžáková, 8. A – cena starostu MČ

            Srdečne blahoželáme!

            Mgr. Anna Tkáč

          • Mileos žiakos!

          • Keďže sa nám blíži naša Noc na Olympe, na ktorú sa veľmi tešíte, chceli by sme vám dať do pozornosti pár pokynov od našich "bohov" ako sa na Olympe správať.

            Dňa 14.10.2022 sa naša Základná škola Mateja Lechkého premení na horu Olymp.

            Žiaci 5. a 6. ročníka môžete vstupovať cez vstupnú bránu  o 17.00 hod.

            No "bohovia" používajú "starovekú gréčtinu", v ktorej sa každé slovo musí končiť na "os".

            Vítaná je aj "obeta", 230 gramov niečoho dobrého, ktoré bude súčasťou tzv. AGAPE.

            Dúfam, že budete mať toľko zážitkov, koľko "bohov je na Olympe" Myos saos naos vásos veľmios tešímeos!

          • Pozývame Vás na brigádu

          • V prípade akýchkoľvek otázok nás pokojne kontaktujte mailom zslechkeho@gmail.com, cez správu v Edupage (adresovať triednemu učiteľovi alebo pani učiteľke Porubänovej, prípadne Ružikovej) alebo zavolajte na 6444 058. 

          • Výsledky volieb do školského parlamentu

          • V dňoch 26.-29. októbra 2022 sa na našej škole konali  voľby členov do školského parlamentu.

            Žiaci si v tajnom hlasovaní cez Edupage mohli vybrať svojho favorita a dať mu svoj hlas.

            Z 31 prihlásených kandidátov sa volilo 12 zástupcov, ktorí mali najvyšší počet hlasov.

            Sú to nasledovní žiaci:

            9. roč.: Benčo Adam (9.C), Murčinková Timea (9.A)

            8. roč.: Handžáková Nella (8.A), Tomeková Soňa (8.C)

            7. roč.: Šemráková Natasha (7.B), Chvál Juraj (7.A)

            6. roč.: Kašková Timea (6.A), Čulková Nela (6.B)

            5. roč.: Gečanová Silvia (5.C), Šlangová Sára (5.B)

            4. roč.: Jahodová Diana (4.A), Pradeniak Filip (4.B)

             

            Víťazom blahoželáme a tešíme sa na spoluprácu!

          • "Zaži folklór - rozhýb sa"

          • Žiaci 8.B triedy mali možnosť zúčastniť sa na zážitkovom podujatí plnom netradičných hudobných, tanečných a speváckych aktivít.

            Žiaci si vyskúšali ľudové tance z rôznych regiónov Slovenska, spoločne s folklórnym súborom Košičan si zaspievali ľudové piesne, vyskúšali si tradičné oblečenie a zoznámili sa s menej známymi hudobnými nástrojmi.

          • Exkurzia do Starej Ľubovne

          • Ahojte!

            Volám sa Saška a som štvrtáčka na našej škole. Dnes by som Vám chcela porozprávať, čo všetko som zažila na exkurzii v Starej Ľubovni. Bola streda, 28. septembra, vonku zamračené, nič nenasviedčalo tomu, že nás čaká krásny deň nielen na zážitky, ale aj na počasie. Spolu s našimi tretiakmi sme sa vybrali autobusmi do Starej Ľubovne pozrieť si hrad a skanzen. Cesta nám trvala asi 2 hodiny, ale vôbec sme sa nenudili. Cestou nám pani učiteľka Tkáč rozprávala o Sabinove ako o bývalom kráľovskom meste, ktoré získalo v Amerike Oskara za film Obchod na Korze. Videli sme obchod, kde sa film točil, sochu pána herca Janka Krónera a sochu Oskara. Prechádzali sme ešte cez Ľubotín a Plaveč. Keď sme dorazili na hrad, sprevádzal nás správca hradu pán Marián Čižinský, ktorý rozprával veľmi zaujímavo a veľa sme sa aj nasmiali. Obdivovala som krásne svadobné šaty, nábytok, veľa obrazov. Najviac sa mi páčila kaplnka. Keď sme skončili prehliadku hradu, pokračovali sme v skanzene. Skanzenom nás sprevádzala pani učiteľka. Videli sme dom, kde sa konala svadba, Vianoce, Veľká noc, krstiny ale aj pohreb. Najviac sa mi páčil dom, v ktorom bola obecná škola, kde býval aj učiteľ. Bolo to super. Nakoniec sme si kúpili magnetky a cestovali naspäť do Košíc.

            Exkurziu som si veľmi užila, chcem sa tam určite vrátiť. A prečo? Preto, že tam bolo nádherne, veľa zaujímavých vecí, krásne počasie a dobrá nálada v autobuse. Ďakujem.

            Alexandra Šoltésová, IV. A trieda

          • 1. stretnutie redakčného tímu Lechkáčika v tomto šk. roku

          • Ste tvoriví a kreatívni? Radi fotíte alebo píšete? Radi by ste našli svoje texty, ilustrácie či fotografie uverejnené v školskom časopise? Pridajte sa k nám! Stretneme sa spoločne v učebni SJL (3. poschodie) v utorok 4.10.2022 o 14:00. Viac informácií u p. učiteľky Baranovej a Vrabľovej.

            Tešíme sa na vás! :-)

          • Zber papiera

          • Milé naše deti,

            od 10. októbra (pondelok) opäť začíname so zberom papiera.

            Môžete ho nosiť ráno od 7:00 do 8:00 hod. a popoludní od 14:00 hod. do 16:00 hod.

            Zber sa končí v piatok 14. októbra o 16:00 hod.

            Prosím, nenoste nám kartóny.

            Pekné ceny už na Vás čakajú :-)

            Ďakujeme!

      • Kontakty

        • Základná škola Mateja Lechkého
        • +421556444058 - škola +421 911 918 616 - mobil (riaditeľka školy) +421556444059 - školská jedáleň
        • Lechkého 4 040 23 Košice Slovakia
        • 35542616
        • 2021635539
        • IČO: 35542616 Obchodné meno: Základná škola Mateja Lechkého Sídlo: Lechkého 4, 040 23 Košice – Sídlisko KVP
        • Martina Pilárová Telefónne číslo: 055 / 644 40 58 E-mail: gdpr.zslechkeho@gmail.com
        • Mgr. Danica Slašťanová, Mgr. Jozef Kolbaský
        • RNDr. Erika Račková - riaditeľka školy
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje