• Milé naše deti,

          • prajeme Vám krásne a nezabudnuteľné zážitky počas letných prázdnin.

            Dávajte si na seba pozor a stretneme sa v škole opäť 5. septembra.

            Vaši učitelia

          • Škola v prírode

          • V dňoch 13. 6. až 17. 6. žiaci 4. A a 4. B triedy sa zúčastnili školy v prírode. Boli to dni strávené v prekrásnej prírode Liptova. Ubytovanie bolo v peknom „Penzióne za mlynom“ v Liptovskej Teplej. Počas pobytu deti absolvovali turistické vychádzky. Navštívili Bešeňovské a Lúčanské travertíny, kúpele Lúčky, Lúčanský vodopád. Okúpali sa v termálnom pramení Kalameny. Na bešeňovskej farme pozorovali hydinu, ovce, kozy, osly, kone, ba aj lamy a ťavy. V popoludňajších hodinách sa vyšantili a zasúťažili si na multifunkčnom ihrisku a preliezačkách. Dni v škole v prírode ubehli tak rýchlo ako aj večerné diskotéky a rôzne súťaže. No ostali nám krásne spomienky.

            Mgr. Nataša Skibová

          • "KVP-čkarské" lesy sú vďaka nám o niečo ľahšie

          • Tak ako vlani, aj tento školský rok strávili niektorí naši žiaci v okolitej prírode, aby prispeli k jej skrášleniu. Zber odpadu odštartovali naši siedmaci (7.B) a šiestaci (6.B), postupne sa pridala aj 5.B trieda a ukončila ho 6.A trieda. Spoločnými silami sa nám podarilo vyzbierať krásnych 64,5 kg odpadu. Najviac kilogramov sa podarilo nazbierať 7.B (24 kg), ktorá získala aj sladkú odmenu, ďalšie triedy boli tesne za nimi (6.B – 16 kg, 5.B – 17 kg a 6.A – 7,5 kg). Napriek tomu, že oproti minulému roku sa tejto akcie zapojilo menej tried, stále veríme, že spoločnými silami sme prispeli k tomu, aby sa príroda stala naším spoločným "chráneným domovom" a takúto podobnú akciu čoskoro opäť zrealizujeme.
            Mgr. Lucia Vrabľová

          • DEVIATACI PRVÁKOM

          • V tomto školskom roku sme na našej škole zahájili novú tradíciu – DEVIATACI PRVÁKOM.

            Naši deviataci sa čochvíľa budú lúčiť s rokmi strávenými na základnej škole a okrem popísaných lavíc zanechali v areáli školy aj milú stopu –  pre každú prvácku triedu vysadili strom, či ker. Deviataci svojich mladších spolužiakov so stromami a kríkmi oboznámili, naučili ich aj ako sa o ne ďalšie roky starať. Prváci vedia, že stromčeky treba hlavne pravidelne zalievať a tešia sa, že  budú spoločne na našej škole rásť.

            Deviatakom za túto skvelo zvládnutú aktivitu ďakujeme a prajeme veľa šťastia v živote.

          • Motýlia záhrada už rozkvitá

          • V spolupráci žiakov a učiteľov našej školy sa podarilo vysadiť trvalky, trávy a letničky v MOTÝLEJ ZÁHRADE, ktorá začína rozkvitať rôznymi farbami a lákať opeľovače.

          • MATEMATICKÝ KLOKAN

          • Súťaž vznikla v roku 1991 vo Francúzsku. Matematický klokan je najväčšia žiacka matematická súťaž na svete. Súťaž je dobrou príležitosťou overiť svoje matematické myslenie aj pre žiakov, ktorým "počítanie až tak nejde". Riešenie úloh podporuje v žiakoch logické myslenie. Úlohy sú hravé, ukazujú žiakom, že aj matematika môže byť zaujímavá.

            Tento rok sa na našej škole do súťaže zapojilo 57 žiakov prvého stupňa.

            Najlepší  riešitelia:

            Klokanko 1 - Juraj Hreus 1. A, Alexandra Stajančová 1. A, Richard Majerník 1. B, Maroš Stach 1. C

            Klokanko 2 - Leonard Hric 2. A

            Klokanko 3 - Matej Orosz 3. B

            Klokanko 4 - Sára Šlangová 4.B

             

            Všetkým žiakom srdečne blahoželáme.

            p. uč. Skibová Nataša

          • Matematická súťaž MAKSÍK

          • Do tejto celoslovenskej súťaže sa v tomto školskom roku zapojilo 33 žiakov z prvého stupňa. Prišiel čas odovzdať deťom za celoročnú prácu a vytrvalosť zaslúžené ocenenie. Všetci riešitelia získali diplom, ceruzku a najúspešnejší aj peknú cenu.

            Najlepšie umiestnenie:

            1. až 338. miesto - Mária Širochmanová 2. A, Adam Papiernik 2. B, Jakub Kidala 2.B, Matej Orosz 3. B

            313. až 535. miesto - Liliana Koritárová 4. C, Maxim Jonec 2. B, Izabela Kmecová 4. A

            Srdečne blahoželáme a veríme, že pri Maksíkových úlohách ste sa veľa naučili a v budúcom roku sa zapojíte do súťaže, aby ste získavali nové vedomosti a ďalej sa všestranne rozvíjali.

            p. uč. Nataša Skibová

          • Športové aktivity v ŠKD

          • Počas mesiacov máj a jún sme v ŠKD zrealizovali aktivity: švihadlový maratón, futbalový turnaj o putovný pohár a športové popoludnie pri príležitosti MDD. V rámci švihadlového maratónu sa najviac darilo štvrtákom, pričom ani chlapci sa nedali zahanbiť. Najaktívnejšie deti dostali diplomy a drobné odmeny. Futbalom žili aj dievčatá, povzbudzovali, niektoré hrali aj za svoju triedu. Víťazné triedy dostali putovný pohár. Už teraz sa tešia na ďalší ročník v novom školskom roku. MDD sa nieslo v športovom duchu, každý z vychovávateľov mal pripravené stanovište, deti boli odmenené sladkou odmenou.

            A. Gajdošová, Bc. I. Fitzová, Mgr. P. Novák

          • Návšteva mexickej reštaurácie

          • Krúžok španielskeho jazyka sme ukončili sľúbenou návštevou mexickej reštaurácie na Mäsiarskej ulici. Okrem toho, že sme mohli byť spolu a ešte viac sa návzajom spoznať, mali sme príležitosť ochutnať typické mexické jedlá ako quesadilla, burrito či nachos. Toto, pre nás netradičné jedlo, nám všetkým veľmi chutilo. Späť do školy sme sa vracali nielen s plným žalúdkom, ale s ešte väčšou motiváciou pokračovať v učení španielčiny a s chuťou cestovať. A ak radi skúšate niečo nové, odporúčame Vám (nielen) cez letné prázdniny zastaviť sa v tejto reštaurácii.

            Mgr. Lucia Vrabľová

          • Nové číslo nášho školského časopisu Lechkáčik je na svete!

          • Milí naši rodičia a žiaci, aj v tomto školskom roku sme usilovne pracovali, tvorili, písali, kreslili, aby sme pre Vás vytvorili ďalšie číslo nášho školského časopisu Lechkáčik.

            Ak ešte váhate, či si ho prečítať, možno Vás presvedčí video, v ktorom Lechkáčika uvidíte celého od prvej až po poslednú stranu. Veríme, že sa Vám bude páčiť! 

            A tu si ho môžete prečítať - Lechkacik-2021-2022.pdf

            Chceli by ste byť súčasťou nášho redakčného tímu v budúcom školskom roku? Máte nápad na článok alebo ste už dokonca aj niečo napísali a chceli by ste to uverejniť? Napíšte nám na mailovú adresu lechkacik@gmail.com alebo cez Edupage. Všetci ste srdečne vítaní!

            Mgr. Petra Baranová, Mgr. Jana Vaculová, Mgr. Lucia Vrabľová

          • Sme najúspešnejší na KVP

          • V našom logu školy sa píše "Dobrá a bezpečná škola". Odteraz už aj najúspešnejšia. A to vďaka našim šikovným deťom.

            V rámci vyhodnotenia postupových súťaží v obvode Košice II sme získali 2. miesto a v rámci sídliska KVP 1. miesto.

            Hodnotilo sa 24 škôl a školských zariadení v obvode Košice II. Len pre zaujímavosť, získali sme presne 200 bodov a druhá škola z KVP, ktorá bola za nami získala len 108 bodov.

            ĎAKUJEME, Ste múdri, šikovní a perfektní :-)

          • Maják nádeje - poďakovanie

          • Aj vďaka Vám rodičia a žiaci dostávame takéto pekné pozdravy :-)

            Dobrý deň vážená p. riaditeľka, chceme Vám poďakovať za možnosť ponúknuť na Vašej škole ručné výrobky z tvorivých dielní rodín v núdzi. Aspoň symbolicky prosím príjmite ďakovný list.

            S pozdravom a vďakou - Maják nádeje

            Majak-nadeje-podakovanie.pdf

          • Veľký úspech v celoštátnom kole Pytagoriády

          • Máme jedného z najrýchlejších slovenských matematikov JURAJA CHVÁLA zo 6.A, ktorý zabojoval na 43. ročníku Celoštátneho kola Pytagoriády o víťazstvo. IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže v spolupráci so Slovenskou komisiou Pytagoriády zorganizovali 1. – 2. júna 2022 v Bratislave celoštátne kolo Pytagoriády, kde sa stretlo 51 najtalentovanejších žiakov šiesteho, siedmeho a ôsmeho ročníka zo Slovenska.

            Veľmi nás teší jeho úspech, kde sa

            kategórii P6 stal úspešným riešiteľom

            a v silnej konkurencii sa umiestnil na krásnom

            5. mieste.

            Jurajovi srdečne blahoželáme a ďakujeme za skvelú reprezentáciu našej školy.

            Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky https://www.minedu.sk/najrychlejsi-slovenski-matematici-zabojovali-na-celostatnom-kole-pytagoriady-o-vitazstvo/

            Foto: IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže (2022)

          • Spomienka na akciu ROZČÍTAJME KOŠICE

          • „Keďže vonku bolo zlé počasie, nemohli sme si ísť čítať vonku, ale čítali sme si v učebni slovenčiny. Rozhovor s pani spisovateľkou v rozhlase bol celkom zaujímavý. Bolo to dobre vymyslené a častejšie by sme mohli mať takéto akcie.“ Dominika Lániková, 8.A

            „Skvelý program, takýchto dní by mohlo byť oveľa viac.“ Peter Šlang, 7.B

            „Najviac sa mi páčil literárny piknik. Boli sme vonku, čítali si knihy a bolo to super.“ Šimon Škoviera, 7.B

            „Najviac sa mi páčil SWAP kníh a literárny piknik. Na SWAP sa oplatilo prísť skôr a vtedy si vybrať knihy. Literárny piknik bol super. Mysleli sme si, že bude pršať, ale nakoniec nám to vyšlo. Na čítanie sa mi veľmi nedalo sústrediť, keďže tam boli aj iné deti a jedlo, ale páčilo sa mi to.“ Michaela Pavlíčková, 7.B

            „Mne osobne sa táto akcia (Veľkí čítajú maličkým) veľmi páčila. Bola to zaujímavá skúsenosť. Naši poslucháči sa zapájali a počúvali. Najaktívnejší bol Maroško. Panovala tam príjemná a pokojná atmosféra. Rada by som si to zopakovala.“ Ema Korpášová, 6.A

            „Bavilo ma čítať si. A hoci som nečítal mladším, bol to skvelý nápad a myslím si, že mladšie deti si to veľmi užili. Bolo to zaujímavé a moje hodnotenie je veľmi pozitívne.“ Marek Nikodem, 5.B

            „Veľmi sa mi páčilo, ako na našu školu prišla pani spisovateľka. Aj to, keď sme si čítali literárnom pikniku v učebni slovenčiny. Trošku mi je ľúto, že som nestihol dočítať ďalšiu kapitolu vo svojej knihe.“ Darko Christov, 7.C

            „Keďže vonku bolo zlé počasie, nemohli sme si ísť čítať vonku, ale čítali sme si v učebni slovenčiny. Rozhovor s pani spisovateľkou v rozhlase bol celkom zaujímavý. Bolo to dobre vymyslené a častejšie by sme mohli mať takéto akcie.“ Dominika Lániková, 8.A

          • Skvelý úspech v MAMUTovi

          • 3. júna sa v priestoroch areálu našej školy uskutočnila matematická súťaž MAMUT, ktoré organizuje Združenie STROM. Mamut je matematická súťaž päťčlenných družstiev žiakov 4. - 6. ročníka základných škôl a prímy osemročných gymnázií. Ich úlohou je správne vyriešiť čo najviac matematických a logických úloh. Súťaž prebieha zábavno-súťažnou formou a je spojená so športovými hrami. Tohto roku sa súťaže zúčastnilo 53 družstiev z celého východného Slovenska.

            Družstvo našich žiakov v zložení Kristína Chválová, Lýdia Mikušáková, Alexandra Pintérová, Emma BérešováJuraj Chvál sa umiestnilo na krásnom 2. mieste.

            Náš druhý tím v zložení žiakov Aurel Franko, Adam Harabin, Martin Schmidt, Damián Sivák, Sebastian Turczyk takisto statočne bojoval a umiestnil sa na 37. mieste.

            Za úspešnú reprezentáciu školy ďakujeme všetkým zúčastneným.

          • Zábavná prírodoveda

          • 2. júna 2022 sme zažili hodinu prírodovedy trochu inak. Naša trieda navštívila Ústav materiálového výskumu SAV v Košiciach. Toto krásne dopoludnie sme sa zahrali na vedcov. Pracovníci Slovenskej akadémie vied pre nás pripravili veľmi poučný ale aj zábavný program. Všetko sa odohrávalo v malom laboratóriu. Spoznávali sme druhy látok, merali ich a vážili. Na iných stanovištiach naši spolužiaci získali základy o elektrickom obvode, o Vesmíre. Pomocou mikroskopov sme pozorovali organizmy živej prírody. Celé dopoludnie bolo pre nás veľmi zaujímavé. Ďakujeme.

            žiaci III. A triedy

          • Dejepisná exkurzia v Poľsku

          • 38 ôsmakov a deviatakov, ktorí čoskoro opustia brány našej školy, si po posledných náročných dňoch mohli konečne vydýchnuť a stráviť spoločný čas  na školskom výlete. Spoločne so svojimi učiteľkami sa zúčastnili dvojdňovej dejepisnej exkurzie v Poľsku. Prvý deň ich po náročnej ceste čakala komentovaná prehliadka kráľovským mestom Krakow spojená s návštevou hradu Wavel. Na druhý deň sa z hotela vo Wieliczke presunuli na krátke nákupy do nákupného centra v Krakowe a odtiaľ do koncentračného tábora Osvienčim, známeho aj ako Auschwitz-Birkenau, kde sa zúčastnili niekoľkohodinovej prehliadky tábora v slovenskom jazyku. Z tohto miesta odchádzal každý veľmi tichý, uvažujúc, čo všetko sa môže stať, ak sa ľudia nepoučia z minulosti.

            Napriek nepriaznivému počasiu sme zažili skvelý spoločný čas. Týmto ďakujeme všetkým zúčastneným, ich vyučujúcim a cestovnej kancelárii Amos, ktorá nám celý výlet pomohla zabezpečiť.

            Mgr. Lucia Vrabľová

          • Naši šiestaci úspešne absolvovali projekt Detská policajná akadémia

          • Primárnou úlohou tohto projektu, ktorý je realizovaný pod záštitou Prezídia Policajného zboru je prevencia kriminality a sekundárnou úlohou je predchádzanie inej protispoločenskej činnosti a sociálno-patologickým javom i výchova k zodpovednosti za vlastné správanie a konanie. Žiaci sa prostredníctvom pracovného zošita venujú piatim zaujímavým témam. Informácie o Policajnom zbore  poskytuje pracovný list s názvom Zoznámte sa s našou políciou. Komunikácii na sociálnych sieťach, bezpečnému používaniu internetu i ochrane osobných údajov pri používaní internetu sa venuje téma Bezpečne na internete. O predsudkoch, ponižovaní, diskriminácii i rasizme sa deti dozvedia prostredníctvom pracovného listu Každý je iný. Naučiť deti zodpovednému správaniu chodca v cestnej premávke a poskytnúť základné informácie o zákone o cestnej premávke je cieľom témy Na ceste nie si sám! Obsah posledného pracovného listu je zrejmý už z jeho názvu Stop násiliu!. Zaoberá sa nielen násilím a šikanovaním, ale poukazuje na normálne spolunažívanie a chápanie životných hodnôt a informuje o trestnoprávnej zodpovednosti.

            Žiaci 6.A a 6.B triedy realizovali tento projekt pod vedením kpt. Mgr. Denisy Babiarovej, ktorá im v závere slávnostne odovzdala osvedčenia o absolvovaní projektu.

            Mgr. Agáta Bérešová

    • Kontakty

      • Základná škola Mateja Lechkého
      • +421556444058 - škola +421 911 918 616 - mobil (riaditeľka školy) +421556444059 - školská jedáleň
      • Lechkého 4 040 23 Košice Slovakia
      • 35542616
      • 2021635539
      • IČO: 35542616 Obchodné meno: Základná škola Mateja Lechkého Sídlo: Lechkého 4, 040 23 Košice – Sídlisko KVP
      • Martina Pilárová Telefónne číslo: 055 / 644 40 58 E-mail: gdpr.zslechkeho@gmail.com
      • Mgr. Danica Slašťanová, Mgr. Jozef Kolbaský
      • RNDr. Erika Račková - riaditeľka školy
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje