• Olympiáda v nemeckom jazyku

          • 27.11.2023 prebehlo v našej škole školské kolo olympiády v nemeckom jazyku. Aj v tomto roku nás súťažiaci presvedčili o svojich schopnostiach, znalostiach či zručnostiach v používaní cudzieho jazyka. Žiaci plnili úlohy v počúvaní a čítaní textu s porozumením, v gramatickom teste a viedli krátky dialóg s porotou na rôzne témy. Súťažili v dvoch kategóriách a výsledky sú také:

            Kategória 1A – 5.-7. ročník

            1. Silvia Gečanová                    6. C
            2. Ema Štefančíková                6. C
            3. Karolína Vrabľová              7. B

            Kategória 1B – 8.-9. ročník

            1. Matej Štefančík                    9. B
            2. Michaela Pavlíčková            9. B
            3. Alex Tóth                              9. B

            Postupujúcim žiakom z 1. a 2. miesta budeme v okresnom kole 18.1. 2024 držať palce a veríme, že budú našu školu reprezentovať čo najlepšie. Blahoželáme!

            Mgr. M. Andrašková

          • Súťaž “Vyzdob vianočnú guľu”

          • O niekoľko dní sa v našich domovoch rozžiaria vianočné stromčeky. Neodmysliteľne na stromček patria vianočné gule. OC Cassovia vyhlásilo súťaž “Vyzdob vianočnú guľu”, do ktorej sa zapojila aj naša škola. Gule sú inštalované v OC Cassovia. Od 24. 11. do 22. 12. 2023  je možnosť hlasovať buď priamo v OC Casssovia, alebo na facebooku OC Cassovia. Veríme, že nás podporíte a odovzdáte svoj hlas našej škole.

            Klik na facebook OC Cassovia - stačí lajkovať

            ĎAKUJEME :-)

          • Poďakovanie

          • Dňa 22. 9. 2023 sme sa opäť zapojili do verejnej zbierky Biela pastelka.

            Biela pastelka je verejná zbierka, ktorá aj vďaka vašej pomoci zlepšuje životy tých, ktorí sa ocitli v neľahkej životnej situácii. Cieľom zbierky je získanie finančných prostriedkov na podporu ľudí so zrakovým postihnutím.

            Našim dobrovoľníčkam sa aj s Vašou pomocou podarilo vyzbierať sumu 304,05 €.

            Ďakujeme všetkým, ktorí sa zapojili.

          • Hravý dejepis u šiestakov

          • Ľudská predstavivosť a kreativita nemajú hraníc. Potvrdili to aj žiaci 6.B na hodinách dejepisu pri vytváraní pravekých obydlí. Po rozdelení do skupín si priniesli vlastné materiály na tvorbu (slamu, kamene, lepidlá, trávu,...) a následne sa pustili do práce. V závere svoje práce odprezentovali pred spolužiakmi a boli ohodnotení známkou. Ich výtvory sú vystavené v učebni dejepisu a opäť len potvrdili, že naši žiaci sú veľmi zruční a šikovní.
            Mgr. Lucia Obrinová 

          • Bubnovačka na našej škole

          • V hlasnom rytme bubnov zaznela z našej školy myšlienka podujatia „Aby bolo deti lepšie počuť“. Chceli sme upozorniť na dôležitosť ochrany detí pred násilím a pripomenúť potrebu včasnej prevencie v spoločnosti.

            Vyšli sme pred školu a urobili sme riadny hluk - aby nás bolo počuť, aby bolo počuť hlas každého jedného dieťaťa.

            Pozrite si náš bubenícky odkaz pre celý svet v priloženom videu. 

          • E-shop opäť otvorený

          • Aj tento rok máme pre Vás skvelú správu!


            Naša škola má vlastnú voľnočasovú kolekciu oblečenia, o podobe ktorej rozhodli sami žiaci.

            Tento školský rok prichádza obohatená o nové produkty, farby a eko oblečenie. Jej náhľad vidíte nižšie a je možné si ju aktuálne zakúpiť v našom e- shope: https://www.kraloveskoly.cz/zslechkeho/

            Objednávanie je už spustené a bude možné až do 6.12. Nasledujúci deň sa e-shop uzatvorí a objednané veci pôjdu do výroby. Neváhajte preto, ak si chcete zadovážiť nový kúsok so školským logom!  

            (Môže sa stať, že ceny v e-shope sa zobrazia v CZK. V hornej lište e-shopu nastavíte EUR)

             

          • Súťaž English is Easy 2023

          • Vo štvrtok, 16.11.2023, sa uskutočnilo školské kolo súťaže English is Easy (Jazyky hrou) za účasti vyše 100 súťažiacich z 2., 3. a 4. ročníka a za účasti poroty v našej ročníkovej učebni.

            Súťažilo sa v prednese básní, speve piesní či v dramatizácii textov, a to všetko po anglicky. Zo súťažiacich vybrala odborná porota v zložení Mgr. Jana Vaculová, Mgr. Agáta Bérešová a Mgr. Jozef Kolbaský najlepších v jednotlivých kategóriách a ocenila tak celkovo až 77 súťažiacich.


            Výsledky súťaže:

            Prednes anglických textov - druháci: 

            1. Vivienne Arpin, 2.C 

            2. Martin Sisisk, 2.C 

            3. Roman Leško, 2.A 

            Prednes anglických textov - tretiaci: 

            1. Alexander Handžák, 3.A 

            2. Nela Kállayová, 3.B

            3. Maximilián Dzurovčín, 3.B 

             Spevácka kategória – druháci: 

            1. Hana Korinková, 2.C 

            2. Daniela Györiová, Nina Budziňáková, 2.C 

            3. Matej Trubiroha, Bruno Popelič, 2.C

            Spevácka kategória – tretiaci a štvrtáci: 

            1. Sandra Zimmermannová, 3.A 

            2. Karolína Vanečková, 3.A 

            3. kolektív 4.A a 4.B v zložení Ema Dzurovčinová, Ema Géciová, Alex Gondola, Leonard Hric, Matias Kozelka, Marína Slivová, Olívia Árvay, Emma Blašková, Andrea Borovská, Ľubomír Brada, Ha Linh Do Thai, Bruno Hanušovský, Soňa Horňáková, Maxim Jonec, Jakub Kidala, Tony Nguyen, Lea Ohlschlagerová, Tomáš Ponik

            Dramatizácia anglického textu – tretiaci a štvrtáci: 

            1. kolektív 4.B v zložení Lilien Timárová, Tereza Janočková, Viktória Vokulič, Alexandra Gregová, Šimon Krajňák, Adam Lučan, Milan Dibala, Boris Juhan, Peter Sváb 

            2. kolektív 4.A v zložení Peter Sisik, Anastasia Nováková, Daniela Šranková, Juliana Rechka, Michal Perún, Martin Rákoš, Simon Repák, Tomáš Sedlák, Mária Širochmanová, Michal Štefaník, Daniel Varga, Marko Vebr 

            3. kolektív 3.A v zložení Natália Babjaková, Slávka Kollárová, Nina Smugalová, Viktória Gališinová, Peter Bodnár, Jakub Gromoš, Damián Hentšel, Kristína Michaliková 

             

            Cenu poroty získal kolektív 2.A v zložení Lukáš Benedik, Martin Eliáš, Ellie Finková, Mária Géciová, Damián Hudák, Tamara Kuchtová, Roman Leško, Júlia Nemcová, Eliška Onderišinová, Juliana Perháčová, Šimon Perún, Olívia Pješčáková, Eliška Polláková, Ela Salanci, Juraj Silva, Samuel Stolár, Andrej Širochman, Zuzana Utľaková

             

            Obrovský aplauz a vďaka patrí všetkým súťažiacim, ktorí sa s pripravili na túto súťaž, a samozrejme rodičom a učiteľom, ktorí im v tom pomáhali a pripravovali ich.

            Veľká vďaka patrí aj porote. Všetky výkony žiakov boli jednoducho výborné a porota mala preto veľmi ťažkú úlohu rozhodnúť o víťazoch.

            Chceme sa poďakovať moderátorkám a pomocníkom zo 6.C, ktorí bravúrne zvládli svoje úlohy a popritom ukázali aj svoje kvality ako zabávači. Srdečná vďaka patrí všetkým, ktorí sa podieľali na usporiadaní tejto súťaže. 

             

            Ďakujeme a tešíme sa na budúcoročnú English is Easy! 

          • Pomôžte nám hlasovaním

          • Prosíme Vás o podporu našej školy hlasovaním v dvoch projektoch.

            Náš projekt vybrali do hlasovania v rámci štvrtého ročníka participatívneho rozpočtu na Sídlisku KVP. 

             1.  Názov projektu: Pestujme zeleninu v škole

                 Je v kategórii Občianske projekty, hlasujte tu: https://sidliskokvp.hlasobcanov.sk/all-projects

                 

            Rovnako je vybraný projekt, ktorý vznikol na podnet našej žiačky Sáry Šlangovej zo 6.B, ktorá  navrhla Ekopark v rámci Klimatických výziev projektu Teaching Green (Sára je členkou Mladežníckeho parlamentu KVP).

            2.   Názov projektu: Náučný Ekopark KVP

                  Je v kategórii Zadania pre MČ, hlasujte tu: https://sidliskokvp.hlasobcanov.sk/all-projects

             

            Prosíme, aj v tomto prípade projekt podporte hlasom do 30. 11. 2023

            Hlasovať môžete LEN 1 RAZ cez jedno telefónne číslo. Hlasovanie je bezplatné. 

            Hlasovať nemusia len KVPčkári.

            Ďakujeme veľmi pekne!

          • Popoludnie so starkými

          • Symbolika jesene je tradične spojená so seniormi a úctu k starším si pripomíname aj v našej škole. Školský parlament zorganizoval akciu Popoludnie so starkými, ktorej cieľom bolo pripomenúť si, že nielen v tomto období by sme mali tráviť viac času s našimi starými rodičmi, ale počas celého roka. Venujme im čas, pozornosť a starostlivosť, navštívme ich, pozvime ich na čaj, porozprávajme sa s nimi, pretože to je prejav nášho uznania za to, čo pre nás už urobili a za to, čo nám ešte stále môžu ponúknuť.
            Týmto spôsobom môžeme vyjadriť našu vďačnosť a úctu voči starším ľuďom a pripomenúť si, že ich prítomnosť je pre nás dôležitá.
            Práve na tejto akcii školského parlamentu sme preto s našimi starkými strávili krásne popoludnie. Pripravili sme si pre nich pohostenie a veľa rôznych aktivít. Starí rodičia mohli so svojimi vnúčatkami vyrábať svietniky z modelovacej hmoty, maľovať tričká, zdobiť sviečky, vyrábať vlnené čiapočky, hrať spoločenské hry, maľovať drevené ozdoby na vianočný stromček a zdobiť fľaše servítkovou technikou. Všetky výrobky si potom mohli vziať domov, aby im pripomínali tieto krásne strávené chvíle.
            Starkí, ďakujeme, že ste prišli! Ste stále dôležitou súčasťou našich životov a naša láska a vďačnosť k Vám nikdy neochabne!
            Váš školský parlament 

          • Bubnovačka

          • S násilím sa môžeme vysporiadať len tak, že ho nebudeme bagatelizovať, prehliadať a vnímať ako niečo, čo sa „…nás predsa netýka…“. Práve preto sa od roku 2014 vždy v novembri, organizuje podujatie “Bubnovačka – Aby bolo deti lepšie počuť!“.

            Myšlienka podujatia „Aby bolo deti lepšie počuť“, ktoré už po desiatykrát upozorní na dôležitosť ochrany detí pred násilím a pripomenie potrebu včasnej prevencie v spoločnosti, zaznie Slovenskom a Českom v hlasnom rytme bubnov

            20. novembra 2023, v čase 10:00 – 11:00,

            aby sme pripomenuli, že hlas detí je dôležitý!

            Podujatie sa koná pod záštitou prezidentky Slovenskej republiky Zuzany Čaputovej a Petra Pavla, prezidenta Českej republiky.

            Počas minulých rokov sa do podujatia zapojilo viac ako 230 000 detí a dospelých. Do Bubnovačky sa môže zapojiť každý. Zapojiť sa môžu školy, spolky, firmy i rodiny doma. 

            Práve preto, aby bolo deti lepšie počuť, sme sa rozhodli, že sa do tohto podujatia zapojíme aj my, pretože ticho deti pred násilím neochráni. Takže nezabudnite! V pondelok o 10:55 (na začiatku 4. vyučovacej hodiny) všetci vyjdeme vonku pred budovu školy a budeme bubnovať. Doniesť si môžete vlastný bubon, hrniec a varešku, či obyčajné prázdne plastové fľaše.

            Už teraz sa tešíme na spoločnú BUBNOVAČKU!

          • Milí kamaráti, pomôžte zvieratkám prežiť zimu!

          • Školský parlament vyhlasuje novembrovú výzvu – zbierku pre opustené zvieratká z útulku MALÁ FARMA. Zapojiť sa môže každý! Oslovte svojich rodičov, rodinu i priateľov. V útulku najviac potrebujú:

            • staré plachty, deky, uteráky, posteľnú bielizeň, staré oblečenie, handry (akúkoľvek savú tkaninu), koberce a matrace NIE!
            • granule, konzervy pre psíkov a mačičky, krmivo pre hlodavce (morčatá, zajace),
            • čistiace a dezinfekčné prostriedky (napr. Jar, Savo...),
            • vôdzky (remienky), obojky, hračky (gumené),
            • podstielky pre hlodavce, hobliny, piesok pre mačičky, seno, slamu.

            Zoznam potrieb nájdete na nástenke parlamentu i na stránke školy.  

            Veci, ktoré donesiete, môžete odovzdávať od pondelka 20.11. do piatka 24.11. vždy ráno od 7.30 do 7.55 a vždy poobede od 14.00 do 15.00 našim členom parlamentu vo vestibule školy. 

            Zapojenosť tried na 1. i 2. stupni bude hodnotená a počítaná do novembrovej mesačnej výzvy!

            Nezabudnite, zvieratká nás potrebujú!

            ĎAKUJEME!

          • Faraónova pomsta

          • V piatok 10. novembra sa naša škola premenila na egyptské podsvetie.

            Podmienkou vstupu našich piatakov do tohto podsvetia bolo priniesť obetu egyptskému faraónovi Tutanchamónovi a faraónke Kleopatre a rozprávať starovekou egyptčinou.

            Naši šikovní siedmaci, ôsmaci a deviataci si pre nich pripravili úlohy a rébusy na jednotlivých stanovištiach, ktoré postupne prechádzali a plnili. Najúspešnejší tím získal sladkú odmenu.

            Po skončení programu bolo pre žiakov pripravené agapé a pozeranie tematického filmu.

            Ďakujeme všetkým dobrovoľníkom a piatakom, ktorí sa do programu zapojili a už teraz sa tešíme na budúcoročnú akciu.

          • Skvelý úspech na TURNAJI O POHÁR STAROSTU KVP

          • V utorok 7. novembra 2023 sa na ZŠ Janigova v Košiciach konal futbalový turnaj o pohár starostu mestskej časti KVP. Turnaja sa zúčastnili žiaci 3. a 4. ročníka základných škôl zo sídliska KVP.

            Na našich žiakov môžeme byť hrdí. Zo štyroch zápasov 2 vyhrali, 1 remizovali a 1 prehrali. Podali výborné výkony a vybojovali si krásne druhé miesto. Gratulujeme!

            Zostava družstva: Daniel Varga, Michal Perún, Michal Štefaník, Maxim Jonec, Ľubomír Brada, Adam Lučan, Timon Varga, Rasťo Kollár, Paťo Krišica, Filip Cár

            Marcel Hudák

          • Správna voľba povolania

          • Onedlho sa deviataci budú musieť rozhodnúť, kam pôjdu študovať po skončení ZŠ. Nie všetci v tom majú jasno. Preto sme uvítali možnosť zúčastniť sa prezentačnej výstavy stredných škôl s názvom „Správna voľba povolania – študuj v kraji“, ktorú už tradične organizuje odbor školstva Košického samosprávneho kraja.

            Akcia s našou účasťou prebehla 24.10.2023 v telocvični SOŠ informačných technológií na Ostrovského 1 v Košiciach. Žiaci 9. ročníka tu na jednom mieste  získali množstvo informácií o SŠ v Košiciach, ich študijných aj učebných odboroch.

             

            RNDr. Dana Macková, kariérová poradkyňa

          • Vesmír - projektové vyučovanie v IV. A

          • Začali sme diskusiou o vesmíre. Naplánovali sme si projektovú prácu. Hľadali sme zdroje informácií. Našli sme ich a doniesli na hodinu. V skupinách sme spracovali nájdené informácie.

            Najkrajším zážitkom pre nás bolo prezentovanie našich prác o vesmíre. Urobili sme  z triedy prednáškovú sálu, určili sme moderátorov a prezentovali. Dozvedeli sme sa množstvo informácií, ktoré nie sú v učebnici. Najviac sa nám páčila Lajka - prvý pes vo vesmíre. Nakoniec sme si urobili výstavku prezentovaných prác. Prírodoveda je úžasný predmet.

            Ak kliknete na tento odkaz, uvidíte krásne video z našej úspešnej projektovej práce: https://youtu.be/k8zzjdTa5zs

             

            IV. A, Jana Vaculová

            Foto a video: Paťka Človečková

             

          • Aj prednáška o kameňoch môže byť zaujímavá :)

          • Minulý týždeň v piatok naši deviataci navštívili Ústav geovied na Technickej univerzite v Košiciach, kde sa venujú výskumu a poznávaniu minerálov a hornín.

            Okrem zaujímavej prezentácie, v rámci ktorej si zopakovali a rozšírili vedomosti z deviatackej biológie, si žiaci mohli pozrieť naozaj bohatú expozíciu minerálov a hornín z celého sveta, zahrať si interaktívnu hru so zameraním na možnosti praktického využitia rôznych druhov hornín a minerálov, pripraviť vzorkovníky, či vlastnoručne vyrobiť náramky z korálok známych minerálov. Musíme priznať, že touto aktivitou nepohrdli ani chlapci. Veď napokon, presvedčite sa sami :)

          • Beseda s pánom učiteľom Lukáčom - dlhoročným bežcom MMM

          • Pri príležitosti 100. ročníka Medzinárodného maratónu mieru, sme pre žiakov 5. ročníka pripravili besedu s našim kolegom, dlhoročným amatérskym bežcom p. učiteľom Karolom Lukáčom. Beseda sa uskutočnila vo veľkej telocvični, kde si piataci spolu s p. uč. Lukáčom v úvode hodiny zabehali a rozcvičili sa. V druhej časti besedy im p. učiteľ pútavo vyrozprával o svojich bežeckých začiatkoch, o zaujímavostiach spojených s behaním a maratónom. Žiaci sa potom pýtali na počet odbehnutých maratónov, na stravovacie návyky, životosprávu a pod. Takto sa naši piataci dozvedeli, že p. učiteľ odbehol 26 maratónov,  z toho 23 v Košiciach, jeden v Prahe a dva zo Starej Ľubovne do poľského mestečka Rytro. Žiakov upútal aj počet nabehaných kilometrov v rámci tréningu - tých kilometrov je v priemere 1900 až 2300 za rok. Pán učiteľ žiakov ubezpečil, že môže zjesť všetko, ale v primeranom množstve. Žiaci už potom sami pochopili,  že ten kto sa chce venovať behu nesmie fajčiť ani piť alkohol. Žiakom sa beseda veľmi páčila, keďže bola spríjemnená veľkým množstvom bežeckých tričiek a medailí. Príťažlivosť celej besedy ocenili dlhým potleskom. Dúfajme, že táto beseda prispela nielen k propagácii maratónu, ale aj k motivácii našich žiakov k pohybu, behaniu a športovaniu

            Mgr. S. Hricová, Mgr. J. Servanský

          • Knižní detektívi - stále môžete pátrať!

          • Milí naši detektívi,

            počas minulého týždňa sme vám z nášho rádia hlásili indície k výzve ,,KNIŽNÍ DETEKTÍVI“.

            Vieme však, že niektorí žiaci indície nepočuli, preto vám všetky indície teraz posielame na stránku našej školy. Máte čas do konca tohto týždňa, aby ste našli všetky skryté písmená. Taktiež by sme vám chceli pripomenúť, že z nájdených písmen musíte vyskladať meno. Zároveň vám prezradíme, že toto meno súvisí s našou školskou knižnicou. Písmená nie sú poprehadzované, zapíšte si ich teda presne tak, ako ich nájdete podľa jednotlivých indícií. Knižky s indíciami sú uložené v knižných kútikoch na 1., 2. a 3. poschodí našej školy. Vaše odpovede s rozlúšteným menom nám napíšte na kúsok papiera a vhoďte do schránky na vrátnici.

            V piatok vyžrebujeme víťaza, ktorý sa môže tešiť na peknú knižnú odmenu :)

            Pondelok:

            kniha:  Drž sa dievča, zadná strana knihy, druhý ilustrátor

            1. slovo - 2. písmeno, 2. slovo - 1. písmeno, 3. slovo - 9. písmeno

            Utorok:

            Danka a Janka - str. 53, 1. riadok, 3. slovo (dievčatko) - 3. písmeno 

            Streda:

            kniha: Čarodejník z krajiny Oz

            str. 13, 8. riadok, 8. slovo, posledné tri písmená

            Štvrtok:

            Kniha: Malý obor

            str. 87, 2. riadok, 5. slovo - 2. písmeno

                                         7. slovo - 2. písmeno

            Piatok:

            kniha: mach a Šebestová

            11 str., 2. riadok, 4. slovo, posledné tri písmená v nájdenom slove

             

            Držíme vám palce pri hľadaní našich indícií!

            Vaše rádio MaLeKo

    • Kontakty

      • Základná škola Mateja Lechkého
      • +421556444058 - škola +421 911 918 616 - mobil (riaditeľka školy) +421556444059 - školská jedáleň
      • Lechkého 4 040 23 Košice Slovakia
      • 35542616
      • 2021635539
      • IČO: 35542616 Obchodné meno: Základná škola Mateja Lechkého Sídlo: Lechkého 4, 040 23 Košice – Sídlisko KVP
      • Martina Pilárová Telefónne číslo: 055 / 644 40 58 E-mail: gdpr.zslechkeho@gmail.com
      • Mgr. Danica Slašťanová, Mgr. Jozef Kolbaský
      • RNDr. Erika Račková - riaditeľka školy
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje