• Olympiáda z anglického jazyka

          • Sme nesmierne radi, že v tomto školskom roku až 62 žiakov malo záujem prijať výzvu a zabojovať o najlepšie umiestnenie v školskom kole olympiády z anglického jazyka. Žiaci naozaj preukázali skvelé vedomosti a sme radi, že až 28 z 54 súťažiacich sa stali úspešnými riešiteľmi školské kola olympiády z anglického jazyka.

            V kategórii 1A (4., 5., 6. a 7.ročník) sa umiestnili:

            1.miesto: Emma Bérešová zo 7.A

            2.miesto: Matej Kačkoš zo 7.A

            3.miesto: Daniela Hajduková zo 6.B

             

            V kategórii 1B (8. a 9.ročník) sa umiestnili:

            1.miesto: Adam Pjecha z 8.A

            2.miesto: Nicol Heldová z 9.A

            3.miesto: Marek Hudák z 9.A

            Všetkým gratulujeme, Emme a Adamovi držíme palce v okresnom kole a ďakujeme všetkým súťažiacim za ich účasť. Sme radi, že ste žiakmi našej školy.

            Vaši vyučujúci anglického jazyka

          • Anjelik môj, kde lietaš...?

          • Áno, blížia sa Vianoce a my sme opäť v triede rozmýšľali, aký darček pripravíme našim blízkym. Nakoniec sme sa rozhodli pre magnetku – Anjelik. Práca nebola náročná na techniku, skôr na trpezlivosť. Krôčik po krôčiku sme si vyrobili z korkovej zátky telo, urobili s klincami otvory na rúčky a nožičky. Potom sme telo zafarbili bielou temperovou farbou, zapichli rúčky a nohy do dierok. Použili sme zápalky a biele koráliky a nalepili šaty – nazberanú čipku. Hlavičku sme kúpili v obchode, dotvorili sme ju vlasmi, ktoré sme vyrobili zo zlatistej vlny. Medzitým sme si pripravili drievko, na ktoré sme nalepili z jednej strany béžový baliaci papier a z druhej magnetické pásy. Nakoniec sme prilepili obojstrannou lepiacou páskou anjelika so zlatými krídlami na drievko. Výrobok však ešte nebol hotový. Na hruď anjelika sme ešte potrebovali prilepiť zlatú hviezdičku. Posledným úkonom bolo balenie darčeka. Poriadne sme sa pritom zapotili. Ale podarilo sa. Naši anjelikovi sú veľmi krásni. Pozrite si naše video.

            Prajeme krásne Vianoce!

            Anna Tkáč, Radoslav Gönci

          • Neprestávaj oxidovať – sila železanov pri čistení vody

          • O tom, akú silu majú železany pri čistení vody, si mohli overiť žiaci 8.B, ktorí sa týmto pripojili ku mnohým žiakom zo Slovenska, ktorí realizovali ENVIRO aktivity v rámci Európskej noci výskumníkov 2022.

            V rámci tejto aktivity žiaci zisťovali, aká je čistota vody v našom blízkom okolí a ako sa dajú tieto nečistoty odstrániť. Za pokusnú vzorku si vybrali vodu z Myslavského potoka a zisťovali, koľko mikroorganizmov sa v tejto vode nachádza. Taktiež sa dozvedeli, aké látky sa používajú pri čistení odpadových vôd od vírusov, baktérií, ale aj liečiv a iných chemikálií.

            Sme radi, že sme aj tento rok mohli jednoduchými pokusmi ukázať žiakom vedeckú prácu a nadchnúť ich pre vedu a výskum.

          • Zober rodičov na hokej

          • Neseď doma a zober rodičov na hokej. Najbližšie dva domáce zápasy HC Košice budú pre všetky deti do 15 rokov zadarmo.

            Mesto Košice, OZ Košická aréna a HC Košice vás srdečne pozývajú na zápas proti HK Poprad (piatok 25. 11. 2022 o 17:30) a HK Grotto Spišská Nová Ves (nedeľa 27. 11. 2022 o 17:00).

            Vstupenky si môžete zakúpiť na stránke https://vstupenky.hckosice.sk/#/

            Vyberte si miesta pre seba a svoje dieťa (dospelú a detskú vstupenku) a v košíku zadajte do kolónky "kupón" RODNAHO22, ktorý z vášho nákupu odráta sumu 3 € (= cena detskej vstupenky).  

            Vstup pre deti len v sprievode dospelého a cez špeciálny vchod MOBILE TICKET. 

            Ďakujeme a tešíme sa na vás!

             

          • Úspech v okresnom kole

          • 16. novembra sa na našej škole uskutočnilo okresné kolo v stolnom tenise - súťaž družstiev. Na turnaji sa zúčastnili obe naše družstvá. Družstvo chlapcov a družstvo dievčat.

            Dievčatá skončili na  peknom 2.mieste, chlapci na výbornom 1. mieste.

            Tímy si vybojovali účasť na krajskom kole, ktoré sa uskutoční v decembri v Margecanoch.

            Držíme palce!

          • Pomôžme zvieratkám prežiť zimu!

          • Školský parlament vyhlasuje zbierku pre opustené zvieratká z útulku.

            Zbierka bude trvať celý budúci týždeň, a to od 28.11. do 2.12. a zapojiť sa môže naozaj každý! Oslovte svojich rodičov, rodinu i priateľov. V útulku najviac potrebujú:

             

            • staré plachty, matrace, koberce, deky, uteráky, posteľnú bielizeň, staré oblečenie, handry (akúkoľvek savú tkaninu),
            • granule, konzervy pre psíkov a mačičky,
            • čistiace a dezinfekčné prostriedky (napr. Jar, Savo...),
            • vôdzky (remienky), obojky, hračky (gumené, plyšové).

            Veci, ktoré donesiete, môžete odovzdávať od pondelka do piatku vždy ráno od 7.30 – 7.55 a poobede od 14.00 do 15.00. našim členom školského parlamentu, ktorí vám budú k dispozícii vo vestibule školy.

            Nezabudnime na zvieratká a pripravme im spolu pekné Vianoce.

            ​​​​​​​ĎAKUJEME!

            ​​​​​​​Váš školský parlament

          • Reportáž o našej škole

          • Naše šikovné kolegyne často myslia na to, ako deťom v škole oživiť vyučovanie. O dobe pred 17. novembrom 1989 pripravili pre žiakov zaujímavú výstavku i prednášky. Všimli si to aj redaktori TV Košice a s kamerou a mikrofónom sa k nám prišli pozrieť a pripravili túto reportáž (kliknite na odkaz nižšie). 

            Za aktivitu ďakujeme našim kolegyniam pani učiteľke Guze a pani učiteľke Vrábľovej. 

          • Okresné kolo v Super Florbale žiakov ZŠ

          • 14. novembra 2022 sa žiaci našej školy zúčastnili okresného kola vo florbale, kde získali krásne 2. miesto. Okresného kola sa zúčastnilo 10 škôl. Naša škola našla svojho premožiteľa až vo finálovom zápase so ZŠ Považská. Všetky ostatné zápasy sme vyhrali. O víťazovi okresného kola rozhodli až samostatné nájazdy, keďže zápas skončil remízou 3:3.

            Zavládlo sklamanie, ale chlapci sú už odhodlaní budúci rok zabojovať o víťazstvo v turnaji a postúpiť na krajské kolo. Za predvedenú hru si však zaslúžia veľkú pochvalu.

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok

          • Milí žiaci, milí rodičia!

            Zapojenie sa do projektu "Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok" sa na našej škole pomaličky stáva tradíciou. V tohtoročnom predvianočnom období nám opäť môžete pomôcť obdarovať starkých v domovoch sociálnych služieb. Predošlé dva roky boli obmedzené karanténou, preto ste krabičky väčšinou pripravovali individuálne. 

            Tentokrát by sme chceli pripraviť krabičky v rámci kolektívov celých tried. To znamená, že žiaci môžu do školy doniesť drobnosti, z ktorých spoločne s pani triednou učiteľkou alebo vychovávateľkou zaplnia jednu krabicu od topánok. 

            Čím? Vecami, ktoré starkých potešia :) V každej krabičke by malo byť niečo sladké, niečo slané, niečo teplé, niečo mäkké, niečo voňavé, niečo na zábavu a niečo zo srdca.

            Pripájame link pre inšpiráciu, resp. s informáciami, akým veciam sa v krabičkách radšej vyhnúť:

            https://www.kolkolasky.sk/pokyny/

            Termín odovzdania našich krabičiek je 29.11. - utorok budúci týždeň.

            Veríme, že aj tento rok si krabičky pripravené našimi žiakmi nájdu svojich starkých a podarí sa im tak spríjemniť ich predvianočné chvíle.

          • Nežná revolúcia – 17. NOVEMBER

          • Sloboda, štrnganie kľúčov, slobodné voľby, sviečková manifestácia, samizdat, cenzúra a množstvo iných pojmov Vám zazneje  dňa 18.11.2022 (piatok), kedy si na našej škole budeme pripomínať výročie Nežnej revolúcie.

            Skúsme si tento deň pripomenúť aj oblečením z obdobia komunizmu. A pre väčších žiakov bude pripravená aj výstavka „vecí z komunizmu.“

          • Vyhodnotenie Gaštanové všeličo

          • V rámci Európskeho dňa rodičov a školy prebiehala na škole aj výtvarná súťaž Gaštanové všeličo. Zo 43 krásnych prác porota v zložení pani učiteľky Tkáč, pani učiteľky Onderovej a Vaculovej ocenila tieto práce:

            1. miesto

            Nelka Dibalová I. B, Bianka Vašková I. B, Michaela Račková V. A, sestričky Propperové I. B, Timotej Siládi III. A, Tomáš Petrejčík II. B, Karin Halušťoková V. C

            2. miesto

            Leonard Hric III. A, Dávid Dziak VIII. A, Matej Prada I. B, Milan Dibala III. B, Alexandra Stajančová II. A, Júlia Perháčová I. A, Adam Papiernik III. B, Maruška Géciová I. A

            3. miesto

            Ema Géciová III. A, Daniel Orosz I. B, Ján Pazdírek I. B, Mia Kerlík I. B, Samko Stolár I. A, Julka Nemcová I. A, Šimon Perún I. A, Maroš Stach II. B

            Blahoželáme a tešíme sa o rok!

            Anna Tkáč

          • Stretol sa Talian, Španiel a Francúz...

          • ..a to na pôde našej základnej školy! 😊

            V rámci Európskeho dňa rodičov a školy prijal pozvanie na besedu Daniel pochádzajúci zo Španielska, Luigi z TalianskaFrancúz Bruno. Okrem predstavenia seba a svojej krajiny, predstavili žiakom ôsmeho ročníka aj ich rodné jazyky, podobnosti medzi nimi a ako sa dá zábavným a jednoduchým spôsobom naučiť cudzí jazyk. Naši moderátori Timea a Adam si pre nich pripravili jazykolamy, ktoré všetci traja krkolomne zvládli. 😊 Moderátorom a predovšetkým týmto našim vzácnym hosťom ďakujeme za netradičné a podnetné stretnutie.

            Mgr. Lucia Vrabľová

          • ZABAV SA VEDOU

          • „Učenec v laboratóriu nie je len odborník, je to dieťa, ktoré pozerá na vedu ako na rozprávku. Vidí vo vede krásu.“  (Marie Curie-Skłodowská, fyzička a chemička)

            V tomto duchu sa žiaci 6.B vybrali v posledný školský deň pred začiatkom jesenných prázdnin do Slovenskej akadémie vied, ktorá sídli na Watsonovej ulici v Košiciach. Jednotliví vedeckí pracovníci nám predstavili prácu vedca, čo je to hoax a prečo je dôležité rozlišovať medzi hoaxom a realitou. Žiaci si vyskúšali prácu s mikroskopom pri pozorovaní jednobunkovcov a mohli sa naučiť, ako funguje elektrónový mikroskop či 3D tlačiareň.

            Týmto sa chceme poďakovať všetkým vedeckým pracovníkom SAV za skvelé zážitkové vyučovanie. 😊

            Mgr. Lucia Vrabľová, Mgr. Iveta Oreničová

          • Svetový deň zdravej výživy

          • 19. októbra 2022 sa na našej škole uskutočnila celomestská akcia pri príležitosti Svetového dňa zdravej výživy.

            Zamestnankyne školských jedální spoločne pripravili ochutnávku zdravých jedál, ktoré sa pripravujú na košických základných školách. Pozvanie dostali okrem zamestnancov základných a materských škôl aj rodičia, ktorí sa takto mohli presvedčiť o kvalite, pestrosti a nových trendoch v stravovaní svojich detí. Podujatie svojou návštevou podporili aj vzácni hostia primátor mesta Košice Ing. Jaroslav Polaček, námestníčka primátora Mgr. Lucia Gurbaľová a vedúca oddelenia školstva Mgr. Beáta Lopušniaková.

            Súčasťou podujatia bola aj beseda s odborníkmi na zdravú výživu, kde sa zúčastnení mohli dozvedieť veľa zaujímavých informácií ohľadne stravovania, správnej životosprávy, hygieny potravín, ale aj novodobých poruchách stravovania a s tým súvisiaceho diétneho stravovania na školách.

          • Plavecký výcvik

          • Po asolvovaní plaveckého kurzu sa z našich tretiakov stali skvelí plavci.

            Všetci získali plavecké zručnosti a tešia sa na letnú dovolenku k moru.

            Pozrite si milé video (spustite ho kliknutím na odkaz nižšie), za ktorého spracovanie ďakujeme Mgr. Radoslavovi Göncimu.

            Jana Vaculová

          • Nevídaný zážitok

          • Na akciu Nevídaný zážitok sa môžu tešiť všetci žiaci našej školy počas nasledujúceho týždňa v rámci vybraných vyučovacích hodín. 

      • Kontakty

        • Základná škola Mateja Lechkého
        • +421556444058 - škola +421 911 918 616 - mobil (riaditeľka školy) +421556444059 - školská jedáleň
        • Lechkého 4 040 23 Košice Slovakia
        • 35542616
        • 2021635539
        • IČO: 35542616 Obchodné meno: Základná škola Mateja Lechkého Sídlo: Lechkého 4, 040 23 Košice – Sídlisko KVP
        • Martina Pilárová Telefónne číslo: 055 / 644 40 58 E-mail: gdpr.zslechkeho@gmail.com
        • Mgr. Danica Slašťanová, Mgr. Jozef Kolbaský
        • RNDr. Erika Račková - riaditeľka školy
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje