• Via Historica

          • Zaujímavým a pútavým prevedením hercov divadelno-šermiarskej kumpánie sme sa preniesli v čase naprieč našou históriou. 

          • Dobšinského Košice

          • Rozprávka je vstupná brána do snov. A ktorý človek by nechcel snívať? Snívať a do svojich snov vkladať svoje túžby po dobre, pravde a spravodlivosti...?

            My veru áno a aj preto sme sa zúčastnili recitačnej súťaže Dobšinského Košice a strávili tak krásne dopoludnie ponorení do rozprávkového sveta.

            Súťažiacich bolo naozaj veľa, ale naše žiačky obstáli vo veľkej konkurencii a získali ocenenia v dvoch z troch kategórií.

            Srdečne blahoželáme Silvii Gečanovej z 6.C, ktorá získala krásne 2. miesto v druhej kategórii a Emke Korpášovej z 8.A, ktorá získala cenu Matice slovenskej v tretej kategórii.

             

            PaedDr. Jana Telišková

             

          • Súťaže o bystré hlavičky

          • V minulom školskom roku sa naše bystré hlavičky zapojili do súťaží MAXÍK, VŠETKOVEDKO a KLOKANKO. Budeš medzi nimi tento rok aj ty? :-) Tak sa prihlás u svojej pani učiteľky.

          • Európsky deň jazykov

          • Cudzie jazyky hýbu svetom, preto ani naša škola neostala bokom. 26.9. je Európsky deň jazykov. Žiaci 1.C a 3.B sa v rámci Európskeho dňa jazykov (26.9.) zoznamovali s európskymi jazykmi a to pod vedením p. uč. M. Tomovej. V 1.C sa zamerali na susediace štáty. Všímali si ich vlajky. Započúvali sa do pozdravov či počítania do 10 v danom jazyku a hádali sme, o aký jazyk ide. V 3.B zaostrili svoj zrak i um na porekadlá a ich odlišné vnímanie v slovenskom a cudzom jazyku – v angličtine, češtine, nemčine či poľštine. Vedeli ste, že keď je niečo jednoduché my to povieme: Je to malina. Ale v Poľsku: Je to rožok s maslom? Vedeli ste, že vo Veľkej Británii: Pršia mačky a psy, zatiaľ, čo u nás, keď silno prší, tak: Leje ako z krhly? A takto sme sa zabávali na hodine anglického jazyka. Veď si pozrite priložené obrázky.

            pani učiteľka Máša Tomová

          • Križovatka

          • Bezpečnosť na ceste sa najlepšie učí priamo na mieste. Dopravnú výchovu sme učili našich druhákov na križovatkách v okolí školy. Vyskúšali si prejsť bezpečne cez cestu so semaforom ale aj bez neho. Deti si všímali dopravné značky, ich umiestnenie a pozorovali vodičov ako dodržujú dopravné predpisy.

            P. učiteľky - druháčky

          • Minizáhradka ŠKD

          • V apríli sme v triede naklíčili fazuľu a šošovicu. V máji sme ich presadili do našej minizáhradky, rovnako ako aj priesady paradajok, kelu, cukety, brokolice, zeleru.

            Za priesady ďakujeme  pani učiteľke Sobotkovej a Holubjakovej. Najväčšiu radosť nám urobili zemiaky, pretože sme posadili päť malých zemiakov a v septembri sme sa nestačili čudovať, koľko sa nám urodilo...Potešili sme sa aj maličkým paradajkám, ktoré na nás po prázdninách na jednom kríčku čakali. Zistili sme, že slnečnicu musíme zasiať skôr ako v júni, lebo nám vyrástla maličká, ale tá zase tešila včielky aj v septembri. Mätu sme chodili ovoniavať aj na začiatku školského roka. Už teraz sa tešíme na budúcu jar, keď si znovu niečo posadíme.

            Bc. Iveta Fitzová

          • Vlastiveda v Bardejovských kúpeľoch

          • To, že vlastiveda vie byť zábavná, sa presvedčili žiaci 4. A a 4. B triedy, ktorí sa priamo v teréne zoznámili s kúpeľným mestom a so skanzenom v Bardejovských kúpeľoch.

            V skanzene si prezreli obytné zrubové domy, kováčsku vyhňu, sýpku, sušiareň ovocia, studňu, stodoly, zvonicu včelín, drevené kostolíky, teda všetko, čo prezentuje celkovú architektúru v prírodnom prostredí. Žiaci sa nadýchali atmosférou tradičného vidieckeho spôsobu života v minulosti.

            Okrem skanzenu si prezreli apartmán, v ktorom bývala cisárovná Alžbeta Bavorská - Sisi, ktorá sa v roku 1895 liečila v Bardejovských kúpeľoch a samozrejme ochutnali bardejovskú minerálnu vodu.

            Domov si okrem vody, tradičných oblátok odniesli množstvo vedomostí a zážitkov.

            Kliknite na odkaz nižšie a pozrite si video.

            Jana Vaculová a Nataša Skibová

          • Matematické prechádzky

          • V minulom školskom roku sa žiaci 8.C zúčastnili projektu Matematické prechádzky na Hlavnej ulici našich  krásnych Košíc. 

            Je to outdoorová aktivita, počas ktorej žiaci riešia matematické úlohy  prepojené s reálnym svetom.  Úlohy riešia prostredníctvom aplikácie, či portálu MathCityMap a pri riešení používajú aj meracie pomôcky. 

            Žiaci pracovali v skupinách a zadané úlohy  zvládali výborne. Aj prostredníctvom matematickej prechádzky zistili, že matematika môže byť zábavná.

          • Začiatok školského roku - informácie

          • Vážení rodičia, milé naše deti,

            dovoľte nám oboznámiť Vás s prvotnými informáciami k začiatku školského roku. 

            Otvorenie školského roku sa uskutoční v pondelok 4. septembra o 8:00 hod. pred budovou školy pred hlavným vchodom. Po slávnostnom otvorení bude presun do tried. Do tried môžu ísť spolu so svojim dieťaťom iba rodičia prvákov a v triede dostanete ďalšie inštrukcie od triednych učiteliek.

            V pondelok budú žiaci v škole maximálne do 10:00 hod.

            Zároveň upozorňujeme, že školská jedáleň bude variť a vydávať obedy až od utorka 5. septembra.

            Od utorka už bude k dispozícii aj školský klub detí, ktorý funguje od 6:00 hod. do 17:00 hod.

            Zoznamy žiakov jednotlivých tried sú vyvesené na bráne školy.

            Zoznam pomôcok pre jednotlivé ročníky nájdete na tomto linku https://zslechkeho.edupage.org/a/tlaciva-na-stiahnutie.

            Ak potrebujete niečo vyriešiť ohľadne obedov, volajte pani vedúcu školskej jedálne (pani Verešová - 055/ 6444 059).

            Tešíme sa na Vás

            vedenie a učitelia ZŠ Mateja Lechkého

          • Psssssssssssssst, tíško...

          • Oddychujeme!

            A prajeme všetkým ľuďom dobrej vôle krásne prázdniny, plné bezpečných zážitkov a oddychu!

            vych. H. Palčová a celé VIII. odd. ŠKD

          • Projekt TEACHING GREEN

          • Druhý polrok bol v znamení výziev medzinárodného projektu TEACHING GREEN. Plniť výzvy sa snažili žiaci so svojimi učiteľmi na hodinách anglického jazyka, informatiky, techniky, v ŠKD ale aj vo voľnom čase. Najaktívnejším žiakom, ktorý splnil všetkých osem zverejnených výziev je tretiak ADAM PAPIERNIK.

            Srdečne blahoželáme:-)

            Lepší prehľad o plnení tohtoročných výziev priblíži video.

            Zážitkové učenie na hodinách anglického jazyka s pani Kapráľovou približuje takisto video o pečení pizze.

          • Švihadlový maratón v ŠKD

          • Leto, tenisky, švihadlo ... Prázdninové spomienky mamičiek mnohých prváčikov. Popoludní si niektorí prváci vyskúšali skok cez švihadlo prvýkrát. Trénovali sme vždy, keď nám to počasie dovolilo. Dievčatá skákanie cez švihadlo opantalo viac, než chlapcov. Urobili sme si súťaž, najúspešnejšie dievčatá sme odmenili diplomami a milými cenami. Tí, ktorí majú švihadlo aj doma, sa určite cez letné prázdniny nebudú nudiť a možno sa pridajú aj mamky a ockovia.

            Bc. Iveta Fitzová

          • Víťazi výziev školského parlamentu

          • Ako iste všetci viete, tento polrok sa na našej škole uskutočňovali takzvané „výzvy školského parlamentu“, medzi ktoré patril napríklad: Deň Zeme, Farebný týždeň, Teplákový deň, Elegantný deň a mnoho iného. Ďakujeme všetkým triedam, ktoré sa zapájali a plnili výzvy s radosťou.

            Tohtoročným víťazom sa stala 8.A, ktorej sme srdečne zablahoželali a dúfame, že im chutila torta, ktorú dostali za odmenu. Taktiež gratulujeme 1.B, ktorá skončila na 2. mieste a 1.A, ktorá sa umiestnila na krásnom 3. mieste.

            Váš školský parlament (Silvia Gečanová)

          • Prednáška Inspiring Girls

          • Vďaka spolupráci s o.z. Ženský algoritmus sme participovali na medzinárodnom projekte Inspiring Girls Slovakia. Prednášky sa zúčastnilo 20 dievčat 8. ročníka. 22.6.2023 nás navštívila pani Viktória Margitová. Pani Margitová pracuje ako Senior Consultant v digitálnej agentúre Promiseo. V oblasti online marketingu pôsobí už viac ako 9 rokov, viedla desiatky projektov od malých lokálnych start-upov až po nadnárodné korporáty. Začínala tvorbou textov, dlhodobo pracovala ako Social Media Specialist, jej aktuálnou náplňou práce je najmä komunikácia s kľúčovými klientmi agentúry a príprava kampaní ako celku. Je zodpovedná za dodanie, vyhodnotenie a kvalitu kampane, ktorú agentúra dodáva, posledné tri roky pôsobila aj ako Google Certified Trainer pre oblasť digitálneho marketingu. Prednáška naplnila naše očakávania, bola zaujímavá, poučná a hlavne inšpiratívna vo výbere budúceho povolania alebo kariéry.
            RNDr. Dana Macková, kariérová poradkyňa 

          • BOLI SME V RÁDIU KOŠICE :)

          • Keďže posledný rok sa na našej škole intenzívne venujeme tvorbe školského rádia MaLeKo, veľmi sme sa potešili možnosti pozrieť sa, ako to funguje v naozajstnom verejnom rádiu. Návštevy sa zúčastnili najstarší žiaci 7.-9. ročníka, ktorí sa podieľajú na príprave našich pravidelných vysielaní. Žiaci sa spoznali s redaktormi a moderátormi, videli ich pri práci v priamom prenose, a čo bolo najlepšie, mohli si dokonca vyskúšať živý vstup v rozhovore s moderátorkou Kiwou. Tiež sme nahliadli do práce redaktorov, ktorí nám ukázali, ako nahrávajú správy, strihajú rozhovory, či hlásia dopravný servis. Neskôr sme sa presunuli do detského rádia, kde nás moderátorka Janka naučila hlasovú rozcvičku profesionálnych moderátorov a napokon vyspovedala tých našich. To, ako sa im darilo a čo všetko o sebe, našej škole, či práci v rádiu prezradili, si môžete vypočuť po kliknutí na tento odkaz:

            https://detske.radio/detske-radio-navstivili-kosicki-skolaci

            Veríme, že táto návšteva bola pre žiakov obohacujúca a motivujúca zároveň a priniesla ďalšie nadšenie pre tvorbu nášho rádia.

    • Kontakty

      • Základná škola Mateja Lechkého
      • +421556444058 - škola +421 911 918 616 - mobil (riaditeľka školy) +421556444059 - školská jedáleň
      • Lechkého 4 040 23 Košice Slovakia
      • 35542616
      • 2021635539
      • IČO: 35542616 Obchodné meno: Základná škola Mateja Lechkého Sídlo: Lechkého 4, 040 23 Košice – Sídlisko KVP
      • Martina Pilárová Telefónne číslo: 055 / 644 40 58 E-mail: gdpr.zslechkeho@gmail.com
      • Mgr. Danica Slašťanová, Mgr. Jozef Kolbaský
      • RNDr. Erika Račková - riaditeľka školy
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje