• Podporte našich bojovníkov

          • Milí rodičia a priatelia, 

            ak máte záujem, možete podporiť bojovníčku Tatianku a bojovníka Riška, žiakov našej školy.

            Ak si kúpite krásny kalendár (či už závesný vo formáte A3 alebo stolový), Váš príspevok (alebo dar) pomôže Tatianke a Riškovi zabezpečiť rehabilitácie, zdravotné pomôcky, letný tábor, hipoterapiu, tvorivé a keramické dielne, oxyregenerans...

            Ak chcete podporiť Riška Grinča z 5. B, zavolajte mamičke Natálii Timčovej na 0944 445 512, prípadne jej napíšte na timcova.natalia@gmail.com

            Ak chcete podporiť Tatianku Sesenovú z 3. A, zavolajte mamičke Ľudmile Smaržovej na 0908 26 26 62, prípadne jej napíšte na ludmilasmarzova@gmail.com.

             

            Nezabudnite napísať Vaše meno, kontakt a aký kalendár si prajete. 

            Veľmi pekne Vám ďakujeme!

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?

          • Tento rok, sme sa vďaka Vám, milí naši žiaci a rodičia, presvedčili, že naozaj veľmi veľa :)

            Na našej škole sa nám totiž podarilo vyzbierať viac ako sto krabíc plných lásky, ktoré už putovali k starkým do domovov sociálnych služieb. 

            Na facebookovej stránke Koľko Lásky o.z. sú priebežne zverejňované fotografie z odovzdávania krabičiek v DSS. 

            https://www.facebook.com/groups/259753831309193/?mibextid=uJjRxr

            Veríme, že aj tentokrát sa nám s Vašou pomocou podarilo starkých potešiť, a preto Vám posielame veľké ĎAKUJEM!

          • ŠALIANSKY MAŤKO – školské kolo

          • Dňa 11. 12. 2023 sa v našej škole uskutočnilo školské kolo v prednese slovenskej povesti. Vypočuli sme si rôzne príbehy o kráľovi Matejovi, jeho studni lásky, o Jánošíkovej družine či o čiernom bocianovi. Umelecký prednes zanechal v nás všetkých naozaj príjemný pocit, že máme výborných recitátorov.

            Žiaci súťažili v troch kategóriách:

            1. kat. : 2. –  3. ročník
            2. kat.:  4. –  5. ročník
            3. kat.:  6. – 7. ročník
             

            Porota zložená z vyučujúcich slovenského jazyka hodnotila umelecké výkony súťažiacich a tu sú výsledky:
            1. kat.:
            1. m. Daniela Gyӧriová, 2. C
            2. m. Ela Salanci, 2. A
            3. m. Júlia Nemcová, 2. A
            2. kat.:
            1. m. Jakub Kidala, 4. B
            2. m. Maxim Jonec, 4. B
            3. m. Diana Jahodová, 5. A
            3. kat.:
            1. m. Silvia Gečanová, 6. C
            2. m. Lenka Ňaršanská, 6. B
            3. m. Zara Baková, 6. B
             

            Víťazom v prednese blahoželáme a v obvodnom kole, ktoré sa bude konať v novom roku  v CVČ Domino, prajeme veľa úspechov.
            Mgr. M. Andrašková

          • Predvianočné čítanie v školskej knižnici

          • „Vianoce nie sú časom, ani obdobím, ale stavom mysle. Šírenie pokoja, dobra a množstvo vďaky sú tým skutočným duchom Vianoc.“

            Calvin Coolidge

            V stredu 6.12. sme sa rozhodli ostať v mikulášskej atmosfére. V popoludňajších hodinách sme sa totižto stretli v školskej knižnici, aby sme sa porozprávali o Vianociach, o (vianočných) knihách, zahrali si rôzne čitateľské aktivity a hry, vypili si vianočný čaj a ešte viac sa medzi sebou spoznali. Do vianočnej atmosféry nás vniesol aj náš deviatak Matej Kuzma hrou na gitare.

            Keďže si viacerí z nás prajú nájsť si pod vianočným stromčekom nejakú dobrú knihu, rozhodli sme sa zorganizovať povianočné čítanie, ktoré bude opäť v školskej knižnici v stredu 24. januára 2024. Porozprávame sa na ňom o knihách, ktoré sme počas Vianoc prečítali, oddýchneme si opäť pri nejakom teplom čaji a zahráme si ďalšie čitateľské súťaže – a možno aj o nejaké odmeny! 😊

            Už teraz sa na Vás tešíme.

             

            Vaše verné čitateľky - pani učiteľka Baranová, Obrinová a pani knihovníčka

             

          • Na svätého Mikuláša, neučí sa, neskúša sa!

          • Aj takýmito zvolaniami vítali naši žiaci Mikuláša vo svojich triedach. Na pomoc pri rozdávaní sladkých dobrôtok si Mikuláš zavolal aj láskavého anjelika, nezbedného škriatka a čerta s vrecom plným čierneho uhlia. Bolo že to radosti, úsmevov a spevu. Dúfame, že nás Mikuláš aj s pomocníkmi navštívi aj budúci rok.
            Už teraz sa na neho veľmi tešíme. 

          • Olympiáda z anglického jazyka

          • Sme nesmierne hrdí na to, že preukázateľne môžeme povedať, že úroveň vedomostí a komunikácie v anglickom jazyku našich žiakov je každým rokom vyššia a vyššia.

            Dokázalo to aj tohtoročné školské kolo olympiády, v ktorom naši riešitelia získali vyššie skóre veľmi náročného písomného testu ako v minulom roku.

            V kategórii 1A (4., 5., 6. a 7.ročník) jednoznačne dominovali žiaci 7.B triedy:

            1. miesto: Marek Nikodem zo 7.B

            2. miesto: Daniela Hajduková zo 7.B

            3. miesto: Petronela Sakmárová zo 7.B

             

            V kategórii 1B (8. a 9.ročník) sa umiestnili:

            1. miesto: Adam Pjecha z 9.A

            2. miesto: Emma Bérešová z 8.A

            3. miesto: Matej Kačkoš z 8.A

            Všetkým gratulujeme, Adamovi a Marekovi držíme palce v okresnom kole a ďakujeme všetkým súťažiacim za ich účasť. Ste pre nás inšpiráciou.

                                                                                                                               Vaši vyučujúci anglického jazyka

          • Boli sme na PRO EDUCU

          • 6. decembra 2023 sme navštívili najväčší veľtrh vzdelávania na východnom Slovensku - PRO EDUCO. Žiaci 8. ročníka mali možnosť v areáli Kulturparku získať pestrú paletu informácií o stredných školách, vysokých školách, slovenských aj českých univerzitách, firmách a rôznych vzdelávacích inštitúciách. Ostáva nám už len dúfať, že to žiakom pomohlo zorientovať sa v širokej ponuke vzdelávacích programov a pri vhodnej voľbe správnej strednej školy.

            RNDr. Dana Macková, kariérová poradkyňa

          • Lomihlav

          • Aj tento školský rok sme sa zúčastnili zaujímavej matematickej súťaže Lomihlav, ktorú organizuje Prírodovedecká fakulta UPJŠ a Združenie Strom v Košiciach. Súťaž sa uskutočnila na Gymnáziu Alejová 1.12.2023. Súťaž pozostávala z riešenia matematických úloh, hlavolamov a hádaniek. V silnej konkurencii 49 osemročných gymnázií a základných škôl sme obstáli veľmi dobre.

            • Tím v zložení Bérešová Emma (8.A), Bombalová Bianca (8.A), Krivoš-Bellušová Paulína (8.A), Štefančík Matej (9.B) získal 13.-14. miesto.
            • Tím v zložení Chvál Juraj (8.A), Schmidt Martin (8.B), Sivák Damián (8.B), Škoviera Šimon (9.B) obsadil 15. miesto.

            Za úspešnú reprezentáciu spomínaným žiakom ďakujeme.
            RNDr. Dana Macková

          • Mikulášske predvianočné čítanie

          • Milí žiaci 2. stupňa,

            pozývame Vás na predvianočné čitateľské stretnutie, ktoré sa uskutoční v stredu 6. decembra od 14:00 do 15:30 v školskej knižnici.

            Prineste si svoj obľúbený hrnček na vianočný čaj a svoju obľúbenú knihu o Vianociach, zime či snehu.

            Tešia sa na Vás pani učiteľka Baranová a pani učiteľka Obrinová.

             

          • Bolože to radosti!

          • Každý rok druháci v ŠKD tvoria svoje malé dielka aj v prírode. Tento rok bol výnimočný. Pani Jeseň nás prekvapila, ale neznechutila, práve naopak. Už v novembri toooľko snehu! S radosťou sme vybehli tvoriť do prírody a nielen druháci. Vyšantení, vygúľaní v snehu medzi snehuliakmi, s červenými líčkami, bolože to radosti! Pani Jeseň, ďakujeme!

            Z. Verbová

          • Active English Week u detí zabodoval

          • Predstavte si, že sa zrazu ocitnete v triede s lektorom, ktorý vie po slovensky povedať len „diky“. Že vás čaká 30 hodín aktívnej angličtiny vtesnaných do jedného týždňa. Presne toto zažili niektorí žiaci našej školy počas Active English Week.

            Lektori David (Veľká Británia) a Andy (USA) sú skúsení učitelia anglického jazyka, ktorí sa našim žiakom venovali nielen počas vyučovacích hodín, ale často aj počas prestávok. Pre žiakov mali pripravených mnoho aktivít, hier a cvičení, ktoré boli zamerané na aktívnu komunikáciu, zlepšenie výslovnosti či gramatiky.

             

            Takýto týždeň sa na našej škole konal po prvýkrát, podľa reakcií žiakov však zrejme nie poslednýkrát. Išlo vlastne o blokové vyučovanie anglického jazyka s „native speakers“, teda s učiteľmi, ktorých rodný jazyk je angličtina.

            Prečítajte si, ako tento týždeň hodnotili žiaci a rodičia (neupravené citácie):

            Matúš: According to my son, classes were relaxed and active. He was feeling fine, he liked communicate activities and variety of different pronunciation and accent of the lecturers, which was really positive for students. He said he would like to attend such a course again if it was possible. It was satisfactory for both, parents and the son.

            Karin: Naozaj najlepší týždeň v škole. Lektori boli úžasní, milí, vymýšľali super aktivity a hry. Naozaj by som si priala aby som nešla na bilingválne gymnázium a mohla zažiť English Week aj nabudúci rok.

            Alžbeta: Dcéra sa na dni strávené s lektormi veľmi tešila. Bolo milé pozorovať ako v bežnom rozhovore použije anglické slovíčko, lebo si nevedela spomenúť na slovenský ekvivalent..Takže si osobne myslím, že týždeň s Anj lektormi splnil svoj účel. Kiežby takýchto príležitostí bolo viacej počas roka.....s takou intenzitou precvičovať cudzí jazyk.

            Alexandra: Dcéra bola veľmi spokojná, určite ak bude v budúcnosti možnosť si to zopakovať bude tam.

            Lilien: English week splnil naše očakávania opäť, keďže sme sa na ňom zúčastnili už niekoľkokrát. Hodiny vedené zábavnou formou, veľa konverzácie či súťaží. Naša dcéra sa každý deň tešila a verím, že sa vidíme zas o rok.

            Damian: Synovi sa veľmi páčilo, určite si to zopakuje aj budúci rok ak bude taká možnosť.

            Samuel: Mne sa to veľmi páčilo. Najlepšie bolo to, že to bolo robené hravou formou, a že to robili anglicky hovoriaci lektori, to znamená, že som bol nútený s nimi rozprávať iba po anglicky. Pomohlo mi to v slovnej zásobe a v lepšej komunikácii v anglickom jazyku.

            Samuel: Výučba a hlavne verbálna komunikácia výlučne v angličtine anglicky hovoriacimi lektormi a s rôznymi prízvukmi, výučba aj formou zábavných aktivít, obmedzujúcich nudu a jednostrannosť, intenzita výučby - úžasné! Financie za daný aktívny týždeň považujem za skutočne zhodnotené, syn bol celý čas nadšený, v hovorovej angličtine, slovnej zásobe a odvahe komunikovať sa posunul ďalej a zúčastňoval sa týchto aktivít veľmi rád. Rád sa zúčastní aj v budúcom školskom roku, ak sa bude takýto týždeň konať

            Richard: Hello, good evening. We discuss with Risko about "English week". He said it was fun. They were talking a lot about more topics. He is happy that he was a part of this "group" and can talk in English whole week. Me and Risko thinks this will be advantage in the future. :-) Thank you. Best regards. Risko & father.

            Sára: Bola veľmi zábavná a naozaj to bola hravá forma učenia. Páčilo sa mi, že sme sa neučili len my, ale sme niečo naučili aj Andyho a Davida. Bola by som rada keby to bolo aj na ďalší rok.

            Viktor: Týždeň sa mi páčil a som rád že som sa prihlásil

            Karolína: Minulý týždeň bol skvelý. Skvele som si to užila. A dúfam ze sa to zopakuje!!!

            Hanna: It was fun and I learned a lot of new words the teachers were Nice and the atmosphere was wery chill and fun , we laughed a lot. 👍

            Michaela: Mne sa to veľmi páčilo. Bolo to zábavné, super aktivity a aj sme sa niečo naučili. Ďakujem lektorom, že mohli prísť a niečo nás naučiť. Prosím, aby to bolo aj ďalší rok. 👍😁

            Daniel: Bol to veľmi dobrý týždeň, škoda že taká možnosť nebola už aj predtým, lektori boli veľmi milí a nápomocní.

            Klára: Bol to super týždeň, veľa zábavy a hier. Super atmosféra, učili sme sa rôznymi hrami. Rada by som si to zopakovala aj o rok.

            Kristína: Hello ! The Active English Week was perfect we learnd pretty much and our speaking level improved a lot i'm happy that i could join a thing like this.

            Nela: Páčila sa komunikácia na hodinách.

          • Malá farma ďakuje!

          •  

            Aj tento školský rok náš parlament zorganizoval zbierku pre zvieratá z útulku.

            Tešíme sa, že aj naši žiaci chceli pomôcť zvieratkám prežiť zimu a osud zvierat im nebol ľahostajný, o čom svedčí aj to, že sa zapojili opäť v peknom počte. Nazbieralo sa veľa prikrývok, hračiek i rôzneho jedla.

            Dobrovoľníčka z útulku mala radosť a zvieratká určite tiež!

          • Olympiáda v nemeckom jazyku

          • 27.11.2023 prebehlo v našej škole školské kolo olympiády v nemeckom jazyku. Aj v tomto roku nás súťažiaci presvedčili o svojich schopnostiach, znalostiach či zručnostiach v používaní cudzieho jazyka. Žiaci plnili úlohy v počúvaní a čítaní textu s porozumením, v gramatickom teste a viedli krátky dialóg s porotou na rôzne témy. Súťažili v dvoch kategóriách a výsledky sú také:

            Kategória 1A – 5.-7. ročník

            1. Silvia Gečanová                    6. C
            2. Ema Štefančíková                6. C
            3. Karolína Vrabľová              7. B

            Kategória 1B – 8.-9. ročník

            1. Matej Štefančík                    9. B
            2. Michaela Pavlíčková            9. B
            3. Alex Tóth                              9. B

            Postupujúcim žiakom z 1. a 2. miesta budeme v okresnom kole 18.1. 2024 držať palce a veríme, že budú našu školu reprezentovať čo najlepšie. Blahoželáme!

            Mgr. M. Andrašková

          • Súťaž “Vyzdob vianočnú guľu”

          • O niekoľko dní sa v našich domovoch rozžiaria vianočné stromčeky. Neodmysliteľne na stromček patria vianočné gule. OC Cassovia vyhlásilo súťaž “Vyzdob vianočnú guľu”, do ktorej sa zapojila aj naša škola. Gule sú inštalované v OC Cassovia. Od 24. 11. do 22. 12. 2023  je možnosť hlasovať buď priamo v OC Casssovia, alebo na facebooku OC Cassovia. Veríme, že nás podporíte a odovzdáte svoj hlas našej škole.

            Klik na facebook OC Cassovia - stačí lajkovať

            ĎAKUJEME :-)

          • Poďakovanie

          • Dňa 22. 9. 2023 sme sa opäť zapojili do verejnej zbierky Biela pastelka.

            Biela pastelka je verejná zbierka, ktorá aj vďaka vašej pomoci zlepšuje životy tých, ktorí sa ocitli v neľahkej životnej situácii. Cieľom zbierky je získanie finančných prostriedkov na podporu ľudí so zrakovým postihnutím.

            Našim dobrovoľníčkam sa aj s Vašou pomocou podarilo vyzbierať sumu 304,05 €.

            Ďakujeme všetkým, ktorí sa zapojili.

          • Hravý dejepis u šiestakov

          • Ľudská predstavivosť a kreativita nemajú hraníc. Potvrdili to aj žiaci 6.B na hodinách dejepisu pri vytváraní pravekých obydlí. Po rozdelení do skupín si priniesli vlastné materiály na tvorbu (slamu, kamene, lepidlá, trávu,...) a následne sa pustili do práce. V závere svoje práce odprezentovali pred spolužiakmi a boli ohodnotení známkou. Ich výtvory sú vystavené v učebni dejepisu a opäť len potvrdili, že naši žiaci sú veľmi zruční a šikovní.
            Mgr. Lucia Obrinová 

          • Bubnovačka na našej škole

          • V hlasnom rytme bubnov zaznela z našej školy myšlienka podujatia „Aby bolo deti lepšie počuť“. Chceli sme upozorniť na dôležitosť ochrany detí pred násilím a pripomenúť potrebu včasnej prevencie v spoločnosti.

            Vyšli sme pred školu a urobili sme riadny hluk - aby nás bolo počuť, aby bolo počuť hlas každého jedného dieťaťa.

            Pozrite si náš bubenícky odkaz pre celý svet v priloženom videu. 

          • E-shop opäť otvorený

          • Aj tento rok máme pre Vás skvelú správu!


            Naša škola má vlastnú voľnočasovú kolekciu oblečenia, o podobe ktorej rozhodli sami žiaci.

            Tento školský rok prichádza obohatená o nové produkty, farby a eko oblečenie. Jej náhľad vidíte nižšie a je možné si ju aktuálne zakúpiť v našom e- shope: https://www.kraloveskoly.cz/zslechkeho/

            Objednávanie je už spustené a bude možné až do 6.12. Nasledujúci deň sa e-shop uzatvorí a objednané veci pôjdu do výroby. Neváhajte preto, ak si chcete zadovážiť nový kúsok so školským logom!  

            (Môže sa stať, že ceny v e-shope sa zobrazia v CZK. V hornej lište e-shopu nastavíte EUR)

             

          • Súťaž English is Easy 2023

          • Vo štvrtok, 16.11.2023, sa uskutočnilo školské kolo súťaže English is Easy (Jazyky hrou) za účasti vyše 100 súťažiacich z 2., 3. a 4. ročníka a za účasti poroty v našej ročníkovej učebni.

            Súťažilo sa v prednese básní, speve piesní či v dramatizácii textov, a to všetko po anglicky. Zo súťažiacich vybrala odborná porota v zložení Mgr. Jana Vaculová, Mgr. Agáta Bérešová a Mgr. Jozef Kolbaský najlepších v jednotlivých kategóriách a ocenila tak celkovo až 77 súťažiacich.


            Výsledky súťaže:

            Prednes anglických textov - druháci: 

            1. Vivienne Arpin, 2.C 

            2. Martin Sisisk, 2.C 

            3. Roman Leško, 2.A 

            Prednes anglických textov - tretiaci: 

            1. Alexander Handžák, 3.A 

            2. Nela Kállayová, 3.B

            3. Maximilián Dzurovčín, 3.B 

             Spevácka kategória – druháci: 

            1. Hana Korinková, 2.C 

            2. Daniela Györiová, Nina Budziňáková, 2.C 

            3. Matej Trubiroha, Bruno Popelič, 2.C

            Spevácka kategória – tretiaci a štvrtáci: 

            1. Sandra Zimmermannová, 3.A 

            2. Karolína Vanečková, 3.A 

            3. kolektív 4.A a 4.B v zložení Ema Dzurovčinová, Ema Géciová, Alex Gondola, Leonard Hric, Matias Kozelka, Marína Slivová, Olívia Árvay, Emma Blašková, Andrea Borovská, Ľubomír Brada, Ha Linh Do Thai, Bruno Hanušovský, Soňa Horňáková, Maxim Jonec, Jakub Kidala, Tony Nguyen, Lea Ohlschlagerová, Tomáš Ponik

            Dramatizácia anglického textu – tretiaci a štvrtáci: 

            1. kolektív 4.B v zložení Lilien Timárová, Tereza Janočková, Viktória Vokulič, Alexandra Gregová, Šimon Krajňák, Adam Lučan, Milan Dibala, Boris Juhan, Peter Sváb 

            2. kolektív 4.A v zložení Peter Sisik, Anastasia Nováková, Daniela Šranková, Juliana Rechka, Michal Perún, Martin Rákoš, Simon Repák, Tomáš Sedlák, Mária Širochmanová, Michal Štefaník, Daniel Varga, Marko Vebr 

            3. kolektív 3.A v zložení Natália Babjaková, Slávka Kollárová, Nina Smugalová, Viktória Gališinová, Peter Bodnár, Jakub Gromoš, Damián Hentšel, Kristína Michaliková 

             

            Cenu poroty získal kolektív 2.A v zložení Lukáš Benedik, Martin Eliáš, Ellie Finková, Mária Géciová, Damián Hudák, Tamara Kuchtová, Roman Leško, Júlia Nemcová, Eliška Onderišinová, Juliana Perháčová, Šimon Perún, Olívia Pješčáková, Eliška Polláková, Ela Salanci, Juraj Silva, Samuel Stolár, Andrej Širochman, Zuzana Utľaková

             

            Obrovský aplauz a vďaka patrí všetkým súťažiacim, ktorí sa s pripravili na túto súťaž, a samozrejme rodičom a učiteľom, ktorí im v tom pomáhali a pripravovali ich.

            Veľká vďaka patrí aj porote. Všetky výkony žiakov boli jednoducho výborné a porota mala preto veľmi ťažkú úlohu rozhodnúť o víťazoch.

            Chceme sa poďakovať moderátorkám a pomocníkom zo 6.C, ktorí bravúrne zvládli svoje úlohy a popritom ukázali aj svoje kvality ako zabávači. Srdečná vďaka patrí všetkým, ktorí sa podieľali na usporiadaní tejto súťaže. 

             

            Ďakujeme a tešíme sa na budúcoročnú English is Easy! 

          • Pomôžte nám hlasovaním

          • Prosíme Vás o podporu našej školy hlasovaním v dvoch projektoch.

            Náš projekt vybrali do hlasovania v rámci štvrtého ročníka participatívneho rozpočtu na Sídlisku KVP. 

             1.  Názov projektu: Pestujme zeleninu v škole

                 Je v kategórii Občianske projekty, hlasujte tu: https://sidliskokvp.hlasobcanov.sk/all-projects

                 

            Rovnako je vybraný projekt, ktorý vznikol na podnet našej žiačky Sáry Šlangovej zo 6.B, ktorá  navrhla Ekopark v rámci Klimatických výziev projektu Teaching Green (Sára je členkou Mladežníckeho parlamentu KVP).

            2.   Názov projektu: Náučný Ekopark KVP

                  Je v kategórii Zadania pre MČ, hlasujte tu: https://sidliskokvp.hlasobcanov.sk/all-projects

             

            Prosíme, aj v tomto prípade projekt podporte hlasom do 30. 11. 2023

            Hlasovať môžete LEN 1 RAZ cez jedno telefónne číslo. Hlasovanie je bezplatné. 

            Hlasovať nemusia len KVPčkári.

            Ďakujeme veľmi pekne!

    • Kontakty

      • Základná škola Mateja Lechkého
      • +421556444058 - škola +421 911 918 616 - mobil (riaditeľka školy) +421556444059 - školská jedáleň
      • Lechkého 4 040 23 Košice Slovakia
      • 35542616
      • 2021635539
      • IČO: 35542616 Obchodné meno: Základná škola Mateja Lechkého Sídlo: Lechkého 4, 040 23 Košice – Sídlisko KVP
      • Martina Pilárová Telefónne číslo: 055 / 644 40 58 E-mail: gdpr.zslechkeho@gmail.com
      • Mgr. Danica Slašťanová, Mgr. Jozef Kolbaský
      • RNDr. Erika Račková - riaditeľka školy
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje