• E-shop znova otvorený

          • Každoročne vám ponúkame možnosť objednať si tričká, mikiny, šortky, sukne, vaky či šiltovky a iné doplnky s logom našej školy. 

            Aj tento rok si môžete doplniť šatník kúskami s našim logom, e-shop je však otvorený len na obmedzený čas a objednávky sa končia 29. mája.

            Navštíviť ho môžete tu:

            https://www.kraloveskoly.cz/zslechkeho/

            Dobrý tip - ak chcete ušetriť na poštovnom, objednajte si spolu s kamarátmi. 

             

             

          • Akadémia ku dňu matiek

          • Milí rodičia, starí rodičia, bývalí žiaci a priatelia našej školy,

            srdečne Vás pozývame stráviť príjemné popoludnie na našej AKADÉMII KU DŇU MATIEK, ktorá sa bude konať 14. mája (v utorok) o 16:00 hod. vo veľkej telocvični.

            Tešíme sa na Vás!

          • ZBIERKA MODRÝ GOMBÍK UNICEF

          • Milí spolužiaci,
            bohužiaľ, milióny detí na svete zaspávajú každý večer hladné a smädné. Vojny, klimatická kríza a prírodné katastrofy, za ktoré nemôžu, spôsobili, že ich taniere ostávajú prázdne. Zbierka MODRÝ GOMBÍK Unicef 2024 to pomôže zmeniť a je určená práve týmto deťom. A keďže ani nám nie je osud týchto detí ľahostajný, aj naša škola sa zapojí do tejto zbierky. Ak chceš pomôcť aj ty, tak prines peniažky v pondelok 13. mája a vhoď ich do krabičky s označením Modrý gombík. Za tvoj príspevok dostaneš ako poďakovanie, odznak od členov školského parlamentu zodpovedných za zbierku. Vopred zo srdca ďakujeme za pomoc týmto deťom.

            Váš školský parlament

          • Farebný chodník a oslavy Dňa mesta Košice

          • Deti košických škôl svojimi pestrofarebnými kresbami kriedou na chodník každý rok skrášľujú naše mesto počas osláv Dňa mesta Košice. Aj tento rok, 2. mája 2024, bol s veľkým úsmevom na tvári a láskou v očiach kresliť aj kolektív detí z nášho ŠKD Štvorlístok.

            Pozrite, čo na tému ,,Oslávme to spoločne!” nakreslili na Hlavnej ulici v tento krásny slnečný deň. Deti si vybrali aktivity, ktoré sa konajú počas osláv Dňa mesta Košice - otvorenie sezóny na Detskej železnici, kde parný vláčik Katka oslavuje 140 rokov, uvedenie Spievajúcej fontány do života po jej rekonštrukcii, otvorenie prevádzky Vyhliadkovej veže Hradová, otvorenie brány ZOO Košice, kde kľúč od brány ZOO priletel s Orliakom bielohlavým Nixonom a nezabudli ani na Košické Benátky, obľúbenú vodnú show plavidiel.

            Za ich snahu a krásne stvárnenie témy navštívili aj cukráreň. Cez mesto si urobili príjemnú prechádzku, pozreli remeselné trhy a tešili sa na divadelné predstavenie Koza rohatá a jež, v podaní Bábkového divadla v Košiciach.

            Akcia bola zaujímavá a všetkým sa veľmi páčila, o čom svedčia aj reakcie detí a ich rodičov.

            Mgr. Peter Novák

          • Slávik Slovenska

          • Dňa 23. apríla 2024 sa uskutočnilo školské kolo v speve ľudových piesní Slávik Slovenska. Spevácke výkony súťažiacich hodnotila porota v zložení Mgr. Jany Vaculovej a  Mgr. Dany Onderovej.

            Výsledky súťaže:

            1. kategória - žiaci 1. - 3. ročníka

            1. miesto Marko Vrzgula 1. B

            2. miesto Matias Bödi 1. A

            3. miesto Nela Kállayová 3. B

             

            2. kategória - žiaci 4. - 6. ročníka

            1. miesto Soňa Horňáková 4. B
            2. miesto Ema Leyseková 6. C
            3. miesto Gréta Zákutná 6. A, Daniela Šranková 4. A

                          

            3. kategória - žiaci 7. - 9. ročníka

            1. miesto Soňa Tomeková 9. C
             

            Víťazom srdečne blahoželáme.

            Mgr. Jana Vaculová

          • Dejepisná exkurzia v Prešove

          • Žiaci 7.ročníka sa vo štvrtok 2.mája zúčastnili dejepisnej exkurzie v našom susedskom meste – Prešove. Najprv sa zúčastnili prehliadky našej najväčšej synagógy na Slovensku a oboznámili sa so stručnou charakteristikou Židov a ich zvykmi a tradíciami. Pri prechádzke centrom mesta mohli vidieť Konkatedrálu sv. Mikuláša, Neptúnovu fontánuGréckokatolícky chrám sv. Jána Krstiteľa, kde sa nachádza kópia Turínskeho plátna. Po výdatnom obede pokračovala exkurzia návštevou Solivaru, kde sa v minulosti ťažila a varila soľ. A krásny slnečný deň sme ukončili prvou tohtoročnou zmrzlinou...:)

            Mgr. Petra Baranová a Mgr. Lucia Obrinová

          • Školská športová liga v plávaní

          • V pondelok, 29.4.2024 sa v bazéne pri ZŠ Trebišovská uskutočnilo celomestské finále školskej športovej ligy v plávaní. Do celomestského finále sa na základe výsledkov z priebežných kôl, ktoré sa konali počas celého školského roka, prebojovali aj traja žiaci z našej školy. Ani v celomestskom finále si nepočínali zle a medzi tými najlepšími obsadili pekné miesta, aj keď nie všetci tie najvyššie.

            2. miesto - Vratko Gubaš, 6.ročník
            4. miesto - Štefan Sváb, 6.ročník
            5. miesto - Ema Štefančíková, 6.ročník

            Všetkým srdečne blahoželáme a veríme, že nás budú úspešne reprezentovať aj v ďalšom školskom roku.

          • Preventívny program Zdravý úsmev

          • Pod vedením preventistkyštudentky dentálnej hygieny na FZO v Prešove Dominiky Pristášovej DIPL. sa na našej základnej školepriebehu školského roka uskutočnil preventívny program pod názvom Zdravý úsmev.

            Deti získavali teoretické vedomostipraktické zručnostioblasti ústnej hygieny, anatómie, výživy, vzniku ochorenia a fluoridácie.    

          • Dúhový týždeň v ŠKD

          • Deň Zeme deti z ŠKD oslávili “Dúhovým týždňom”. Každý deň v týždni bol označený farebne a deti sa podľa svojich možností aj obliekli do príslušných farieb. Vychovávatelia im pripravili rôzne aktivity, ktoré boli zamerané na riešenie problémov týkajúcich sa životného prostredia. Pondelok bol žltý – deň Slnka, utorok červený – deň ohňa, streda modrá – deň vody, štvrtok zelený – deň zelenej prírody a piatok hnedý – deň pôdy. Celý týždeň si deti s vychovávateľmi rozprávali o význame Slnka, ochrane vody, pôdy, prírody, nebezpečenstve, predchádzaní požiaru. Najväčšiu radosť deťom prinieslo spoločné “farebné” fotenie. A odmena? Deti získali nové informácie, ktorými pomôžu našej planéte a tá ich časom odmení sama. Tento rok nám veľmi počasie neprialo, nemohli sme sa fotiť v rozkvitnutej prírode. Možno to bolo varovanie od samej prírody, aby sme sa o ňu lepšie starali.
            Zlatica Verbová

          • Poďakovanie

          • Na Slovensku je veľa vzácnych zbierok. Pre ľudí s rakovinou je však zbierka narcisov tá najvzácnejšia.

            Dňa 18. 4. 2024 sme sa opäť zapojili do jedinečnej verejno-prospešnej zbierky Ligy proti rakovine – Deň narcisov, ktorá sa tento rok konala už 28. krát.

            Našim dobrovoľníčkam sa aj s Vašou pomocou podarilo vyzbierať sumu 553,37 €.

            Ďakujeme

          • Deti deťom

          • V rámci vyučovania hudobnej výchovy sa žiaci 4. 8. a 9. ročníka rozhodli podeliť so svojimi zručnosťami v hre na hudobnom nástroji.

            Slovo dalo slovo a tak pre mladších spolužiakov prvého stupňa pripravili koncert, kde zahrali na klavíri, akordeóne, gitare, husliach, flaute a bicích nástrojoch.

            Hudobné prednesy striedali so spevom ľudových piesní a hovoreným slovom moderátorov. Odmenou im bol búrlivý potlesk mladších spolužiakov.
             

            Mgr. Jana Vaculová

          • Benefičný koncert

          • 18. februára sa v Historickej radnici mesta Košice konal benefičný koncert pri príležitosti 20. výročia založenia OZ Usmej sa na mňa, ktoré dlhodobo pomáha a podporuje deťi a mládež s intelektuálnym, zmyslovým či telesným postihnutím.

            Popri ostatných výnimočných umelcoch sa na pódiu predstavili aj naše žiačky zo 7.B (Karolína Capová, Karolína Vrabľová, Vivien Sarková, Zaira Toncrová a Petronela Sakmárová), ktoré zaujali publikum tlmočením známej piesne Tri slová do posunkového jazyka.

            Na záver večera bolo vidieť úsmevy na tvárach hostí, ktorí sa tešili z hudby a zároveň vedeli, že ich prítomnosť a príspevky prispeli k uľahčeniu života iným. Tento benefičný koncert nebol len hudobnou udalosťou, ale aj prejavom ľudskej dobroty a solidarity voči tým, ktorí to najviac potrebujú. Za krásny kultúrny zážitok a podporu podujatia Vám, dievčatá, za OZ Usmej sa na mňa srdečne ĎAKUJEME.

             

            https://usmejsanamna.sk/16-beneficny-koncert-2024/

             

            Victoria Kapraľová, OZ Usmej sa na mňa

          • Európsky deň žien a dievčat v IT

          • Aj tento rok zorganizovalo o. z. Ženský algoritmus inšpiratívne podujatie pri príležitosti osláv Európskeho dňa žien a dievčat v IT. Akcia sa uskutočnila priestoroch Univerzitného vedeckého parku Technicom, Němcovej 5 v Košiciach. Z našej školy prejavilo záujem o túto akciu 10 dievčat 7.- 9. ročníka. 

            Organizátorky pre nás pripravili zaujímavý program. Dievčatá sa dozvedeli, kde sa môžu vzdelávať  v oblasti STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics). Boli im predstavené dôvody, prečo sa oplatí študovať technické smery, aké stredné a vysoké školy majú na Slovensku na výber. Videli inovatívne startupy z Východného Slovenska. Mohli si vyskúšať  nové IT technológie priamo na mieste. Stretli zaujímavé ženy z oblasti IKT. Dievčatá sa mohli prihlásiť na bezplatný coding camp. Na záver akcie sa tešili na tombolu, súťaž o pekné ceny.

             

             RNDr. Dana Macková, kariérová poradkyňa

          • Stretnutie čitateľského klubu (fantasy literatúra)

          • „Pohodlný domov oceníš, až keď sa spoznáš v nepohodlí tam vonku.“
             

            Viete, odkiaľ pochádza tento citát? No predsa z Hobita a jeho autorom je J.R.R. Tolkien. Okrem iného je aj zakladateľom fantasy literatúry, ktorú ešte viac preslávila J.K. Rowlingová svojím Harrym Potterom. Tento žáner je medzi mladými ľuďmi veľmi obľúbený, o čom svedčí aj fakt, že naši knihomoli a knihomoľky o ňom veľmi veľa diskutovali a navzájom si dali tipy na podnetné čítanie. V závere nás čakal kvíz o Harrym Potterovi, ktorý vyhral Timik Siládi zo 4.A triedy.

            Tešíme sa na ďalšie stretnutie, ktoré sa uskutoční 30.mája a jeho témou bude ľúbostný román.

            Mgr. Baranová a Obrinová a pani knihovníčka Agi 😊

          • Prehliadka po židovských Košiciach

          • To, že Košice boli významným kultúrnym a spoločenským centrom Židov, sa presvedčila trieda 6.B pri potulkách Košicami.  

            Naša exkurzia sa začala návštevou ortodoxnej synagógy na Puškinovej ulici, kde sa žiaci mohli dozvedieť stručné dejiny košických Židov a ich najvýznamnejšie sviatky. Navštívili sme aj Feldov park, pomenovaný po Ľudovítovi Feldovi, významnom umelcovi, ktorý okrem iného prežil koncentračný tábor v Osvienčime. Zašli sme aj do oboch modlitební na Zvonárskej ulici a prehliadku sme ukončili návštevou cintorína na Tatranskej ulici, ktorý je jednou z najstarších židovských pamiatok a funguje od roku 1842.

            Za sprevádzanie po židovských Košiciach ďakujeme pánovi Ackermanovi, odborníkovi v tejto tematike.

             

            Mgr. Lucia Obrinová a 6.B

          • Milé video z 3. A

          • Žiaci 3. A aj takto prispeli k týždňu, ktorý sme i u nás na škole venovali ochrane prírody a životného prostredia. 

          • Úspech v krajskom kole CHEMICKEJ OLYMPIÁDY

          • Veľmi sa tešíme z úspechu nášho žiaka 9.B triedy, Mateja Štefančíka, ktorý sa v silnej konkurencii 24 účastníkov krajského kola Chemickej olympiády umiestnil na krásnom 3. mieste.

            Matejovi ďakujeme za reprezentáciu našej školy a prajeme mu veľa úspechov v jeho ďalšom štúdiu na strednej škole.

            Mgr. Agáta Bérešová

    • Kontakty

      • Základná škola Mateja Lechkého
      • +421556444058 - škola +421 911 918 616 - mobil (riaditeľka školy) +421556444059 - školská jedáleň
      • Lechkého 4 040 23 Košice Slovakia
      • 35542616
      • 2021635539
      • IČO: 35542616 Obchodné meno: Základná škola Mateja Lechkého Sídlo: Lechkého 4, 040 23 Košice – Sídlisko KVP
      • Martina Pilárová Telefónne číslo: 055 / 644 40 58 E-mail: gdpr.zslechkeho@gmail.com
      • Mgr. Danica Slašťanová, Mgr. Jozef Kolbaský
      • RNDr. Erika Račková - riaditeľka školy
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje